facebooktwittermail d

Svensk ull pyntar riset

Färgade ulltussar från svenska får ger utländska påskfjädrar en match. I år väljer till och med vissa kommuner ullspåret till påsk.

Klassiska påskfjädrar i påskriset ifrågasätts allt mer efter organisationen Djurens Rätts larm om att utländska kalkoner plockas på sina fjädrar levande.

FOTO: MARIA EREMO

Då väljer allt fler att ha färgad ull från svenska får i riset i stället.

- I år märks verkligen en ökning. Det har varit många efterlysningar i olika fårgrupper och i sociala medier. Privatpersoner har hört av sig till fårägare. Det är jätteroligt, säger Claudia Dillman, ullansvarig på Svenska Fåravelsförbundet till ATL.

Spritt sig från Värmland

Hantverket med att pryda påskriset med ull lär komma från fårfesten i Kil i Värmland som infaller i slutet av mars varje år. Ullbollarna dök upp för över tio år sedan.

– Där brukar man pynta hela Kil med ullrisen. Det har spritt sig, nu är det också kommuner som efterlyser ull. Det har blivit jättestort i år, säger Claudia Dillman.

Fårfesten i värmländska Kil tros ligga bakom nya traditionen att pynta med färgad ull i stället för fjädrar.
Fårfesten i värmländska Kil tros ligga bakom nya traditionen att pynta med färgad ull i stället för fjädrar.

Bland annat har Växjö kommun valt att tillverka 4000 ulltussar av svensk ull som limmas på påskriset, i stället för att använda fjädrar, vilket lokala medier rapporterat om. Även Sotenäs kommun ersätter fjädrar med ullbollar.

Texelull är populärt

Den pyntvänliga ullen kommer bland annat från köttrasen Texel.

– Det är extra roligt för det är ull som ofta bara slängs bort. Texel har svårtovad ull. Men den går utmärkt att spinna garn av, använda till stoppning och att göra ullris av, säger Claudia Dillman.

I Värmländska Kil har till exempel medlemmar från ullföreningen Fåreningen packat och sålt över tvåtusen påsar med sitt tussris i glada färger.

- Många tilltalas av det här alternativet, säger Marianne Andersson till SVT.

LÄS OCKSÅ: De gör snällt påskpynt av fjädrar

LÄS OCKSÅ: Podden som bara handlar om ull

LÄS OCKSÅ: Växande intresse för svensk ull