Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars 2018

  ATL TV: ”Vi vill ta till vara på allt”

  Vilhelmina.

  Ett nystartat företag utanför Vilhelmina satsar på långsamväxande kycklingar - och gör påskpynt av deras fjädrar.

  Det började som en hobbyverksamhet men sedan förra året driver Jörgen Rickefors ett företag med uppfödning av kycklingar och äggproduktion i den lilla byn Skog utanför Vilhelmina. I stället för kycklingindustrins slakt efter en dryg månad får fåglarna vid Vilhelmina Gladkyckling leva betydligt längre.

  – De får fyra månader på sig att växa, säger Jörgen Rickefors, till ATL.

  De vanliga köttraserna i kycklingindustrin klarar inte den livslängden. I stället har företaget fått satsa på andra raser, bland annat har de korsningar med den franska delikatessrasen Bresse.

   Jörgen Rickefors står bakom nystartade Vilhelmina Gladkyckling.
  Jörgen Rickefors står bakom nystartade Vilhelmina Gladkyckling. FOTO: Hans Dahlgren

  Säljer påskfjädrar

  De vill också ta till vara så mycket som möjligt på kycklingen. Därför har de för första gången i år börjat sälja även fjädrarna som påskpynt.

  – Tidigare har det ju varit ett slaktavfall, men de tar vi till vara på nu.

  Vilhelmina Gladkyckling startade Jörgen Rickefors i januari förra året och driver det vid sidan av sitt vanliga jobb. Bland kunderna finns både privata köpare och restauranger som vill satsa på närproducerat.

  Han ser möjligheter till att utveckla verksamheten till något större, men utmaningarna är stora med tanke på var i landet företaget ligger.

  – Förutsättningarna kanske inte är lysande. Det är långa avstånd som gör att bland annat foderpriserna blir väldigt höga, säger Jörgen Rickefors.

  LÄS OCKSÅ: Slättängs gods satsar stort på kycklingLÄS OCKSÅ: Jättehönseri invigtLÄS OCKSÅ: Oatly: Det mesta av svensk havre kan gå till dryck

  Relaterade artiklar

  Till toppen