facebooktwittermail d

Ostfusk skakar Italien

Utgångna produkter, mögel och rappning som ramlar ner i ostarna. Det hittade polisen vid razzior på italienska mejerier.

En mejeriskandal skakar nu Italien där bland annat gammal ost sålts som ny med nya etiketter.
En mejeriskandal skakar nu Italien där bland annat gammal ost sålts som ny med nya etiketter.

Det handlar om tillslag på nio olika mejerier i närheten av Rimini i nordöstra Italien. Tre av mejerierna, som tillsammans omsätter 80 miljoner svenska kronor, har fått stänga. De övriga arbetar under strikt kontroll från hälsovårdsmyndigheterna.

Skandalen avslöjades när polisens livsmedelsrotel gjorde rutinkontroller. Det upptäcktes snabbt att situationen var allvarlig. Bland annat såg polisen anställda som rökte i samma lokaler som ostarna förvarades, och sedan slängdes fimparna helt enkelt på golvet.

Bytte etiketter

Ett mejeri använde sig systematiskt av utgångna produkter, helt enkelt genom att byta etiketter om de inte såldes i tid. De använde även flera år gammal sylt till sin yoghurt.

På andra ställen hittades insekter där ostarna förbereds och kylrum fulla med mögel och väggar och tak som rappningen ramlade ner ifrån, ofta direkt ner i ostarna.

Bönderna vinnare

De inblandade mejerierna har fått böter på sammanlagt närmare 200 000 kronor, och ett halvt ton produkter har beslagtagits. Ägarna och de ansvariga mejericheferna riskerar nu även åtal. Totalt kontrollerades 40 mejerier.

Jordbruksorganisationen Coldiretti applåderar polisens insats och konstaterar att alla bönder tjänar på den här typen av kontroller.

PREMIUM Brott lönar sig - matfuskare går fria

LÄS OCKSÅ Brasiliansk köttskandal av gigantiska mått