Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars 2017

  Stor köttskandal rullas upp i Brasilien

  En jättelik köttskandal är på väg nystas upp i Brasilien. Tjänstemän och politiker har mutats av några av världens största producenter som sedan exporterat bland annat ruttet kött. Det rapporterar SVT.

   Brasilianska producenter ska använt syra och kemikalier för att dölja att köttet är ruttet.
  Brasilianska producenter ska använt syra och kemikalier för att dölja att köttet är ruttet. FOTO: Mosphotos

  Brasiliansk polis slog till mot närmare 200 platser under fredagen. Förberedelserna har pågått i två år och polisen har samlat in information som pekar på ett omfattande fusk och korruption inom köttindustrin. Tjänstemän och politiker har låtit sig mutas. Mycket pekar på att producenterna använt ruttet kött i processade köttprodukter och kycklingkött som innehåller spår av salmonella, produkter som sedan gått på export.

  Sverige direktimporterade 1 000 ton nötkött från Brasilien förra året, uppger TT. Det är ännu inte känt om något av de det ruttna köttet nått Sverige. Livsmedelsverket har inte fått några indikationer på det.

  Undgår kontroll

  Producenterna har enligt den federala polisen i Brasilien betalar politiker och tjänstemän i utbyte mot att man undgår kontroller. Köttet har i vissa fall preparerats med kemikalier och syra, ämnen som i vissa fall är cancerframkallande.

  Kycklingprodukter ska ha stoppats med potatis, vatten och kartong, allt för producenterna skulle få ut så mycket pengar som möjligt på produkterna.

  Manipulerade certifikat

  Certifikat som krävs för att exportera köttprodukter till Europa ska dessutom ha manipulerats.

  Tre fabriker stängdes omedelbart. Ytterligare 21 granskas nu närmare. Tre personer som är verksamma inom köttindustrin har gripits. Dessutom har 20 myndighetspersoner gripits. Hur många som är misstänkta i dagsläget är oklart, men ytterligare 33 personer har stängts av i avvaktan på vad den fortsatta utredningen visar.

  Internationella konsekvenser

  Skandalen får nu världspolitiska konsekvenser. Landets jordbruksminister Blairo Maggi ska träffa en rad länders ambassadörer för att diskutera skandalen i hopp om att kunna rädda landets anseende som köttproducent.

  Störst på rött kött

  Brasilien är i dag världens största exportör av rött kött. Den totala exporten av kött motsvarar 105 miljarder kronor per år.

  Bland nötköttsproducenterna säger företaget JBS att polisen slog till mot det under fredagen. Men man vill inte medge några fel. Företaget har omfattande regler för säkerhet och sanitet.

  Hos kycklingföretaget, där tre personer har gripits, förnekar man också att det begåtts några fel. Båda producenterna kommer dock att samarbeta med polisen.

  Till toppen