facebooktwittermail

Optimera skörden med nytt mätinstrument

Agritechnica

Det finländska företaget GrainSense är på väg att lansera vad man kallar världens första handburna enhet för att mäta protein- och oljehalter i olika grödor.

Produkten har utvecklats sedan 2013 och kommer att släppas på marknaden under våren. Genom att öppna ett lock och stoppa i mellan 60 och 80 kärnor får man på bara några sekunder fram en rad viktiga värden, som proteinhalt, fukt, kolhydrater och oljehalt.

– När den kommer ut på den svenska marknaden i vår kommer den vara kalibrerad för de fyra spannmålen, havre, vete, korn och råg, och senare kommer vi med oljeväxter, säger Edvard Krogius, vd på GrainSense.

Via den medföljande appen går det även att lägga till kommentarer till varje fältprov, se den angivna gps-positionen och dela uppgifterna med olika samarbetspartner.

En annan smart funktion är att man enkelt kan räka ut medeltalet för olika fältprov.

LÄS MER: Höga priser gynna maltkornsodlare

Själva tekniken bygger på infraröd spektroskopi som används i det globformade utrymmet, vilket sker tusentals gånger under varje analystillfälle.

– Det ger ett exakt mätresultat där varje sädeskorn är skannat till hundra procent. Det är en patenterad produkt, säger Edvard Krogius.

Sätta in åtgärder

Den stora vinsten med tekniken är, enligt företaget, att kunden får möjlighet att bilda sig en uppfattning om hur proteinhalterna skiljer sig över fältet, vilket man kan göra så tidigt som fyra veckor innan planerad skörd. Instrumentet fungerar oavsett vilken fukthalt man har i spannmålet.

MER FRÅN AGRITECHNIA:

Nya gödselspridaren går på tre hjul

Deutz-Fahr nu med lyft och snurrhytt

Claas nya lantbrukslastare

Roboten som hittar hästskiten

– Fördelen är att man får en uppfattning om var i fältet det är höga och låga proteinhalter, och då får man också en möjligt att påverka skördeutfallet med gödsel eller genom att optimera växtskyddsmängden.

Bra för djurbönder

Genom några enkla mätningar i fält kan man också få värdefulla insikter i vilken ordning man ska skörda.

– Det kan vara regnigt som i år, och då vill man kanske ta vara på de mest värdefulla fältskiftena först.

Genom att mäta proteinhalten blir det dessutom enkelt att sortera upp olika proteinkvaliteter.

Edvard Krogius tror bland annat att djurbönderna kommer att få nytta av apparaten för att optimera proteininnehållet i fodret.

Snart även för raps

Priset på den handhållna enheten är satt till 3 900 euro, men då säljs enheten också i kombination med ett årligt abonnemang vilket börjar bli ett allt vanligare upplägg för den här typen av tjänster.

Genom att teckna en prenumeration för 250 euro får användaren ett eget molnkonto och tillgång till automatiska uppdateringar. Apparaten behöver heller inte kalibreras mellan spannmålssäsongerna. Näst på tur att integreras i kalibreringssystemet är raps vilket kommer att ske genom en enkel mjukvaruuppdatering.

– Vi försöker få rapsen till skörden 2018, och allt sker över molnet, säger Edvard Krogius.

LÄS OCKSÅ: Digital handel med maltkorn

PREMIUM: Finska bönder tar strid mot svenskt spannmål

PREMIUM: Plåtrännan som sparar tid och pengar