Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november 2017

  Plåtrännan som sparar tid och pengar

  Med kunskap och intresse kan galvaniserad plåt göras till en tidsbesparande anordning. När tippgropen var för liten menade andra att det var dags att bygga en ny. Istället blev det en lösning som effektiviserar spannmålslogistiken.

   Fredrik Tegehed utformar sina idéer på förbättringar efter hand och testar.
  Fredrik Tegehed utformar sina idéer på förbättringar efter hand och testar.

  Fredrik Tegehed är en 19-årig lärling som jobbar med plåtslageri på dagarna. Hemma på gården Stora Tollstad med 110 hektar åkermark utanför Linköping funderade han ut en lösning till deras lastbilskärra. En plåtränna som gör att spannmålen rinner ned på rätt ställe i tippgropen.

  Det kan tyckas som en enkel sak men den nya utrustningen har gjort att de inte längre behöver skyffla ned spannmålen för hand med skovel. Istället kan de ganska lätt sopa ned det som kommer utanför och under tiden spannmålen rinner ned i gropen hinner en man gå upp i torken för att sköta logistiken där.

  Tidigare var de tre man som körde spannmål. Nu räcker det med två.

  LÄS OCKSÅ: Tonåringarnas uppfinning sparar både tid och bränsle

   Tippgropen sväljer inte ett helt lass från den stora kärran. Fredrik Tegehed hade en lösning på det.
  Tippgropen sväljer inte ett helt lass från den stora kärran. Fredrik Tegehed hade en lösning på det.

  Bråttom i torken

  När maskinstationen kommer och tröskar går det undan och då blir det bråttom i torken. Fredrik funderade på olika lösningar för att komma runt problemet med att tippgropen var för liten för den största vagnen på gården. Gropen är för liten för att kärran ska gå att sidotippa och när kärran tippas bakåt får inte allt plats.

  – En idé var att ha en tjock duk och en vinsch, så att man kör över och tippar och sen lyfter man upp och tippar det i gropen. Men det måste finnas något enklare, tänkte jag. En sorts ränna måste man kunna bygga på vagnen. När man är plåtslagare kan man ju gå in på verkstaden på kvällarna. Det finns alltid galvade plåtar liggande hemma. Det får inte vara rostigt eller strävt, då försvinner glidbarheten. Det här är bara en prototyp så att jag ser att det funkar.

   En hög kant hindrar spannmålen från att rinna över rännan. Baklämmen spärras med kedjor så att den inte slår sönder rännan.
  En hög kant hindrar spannmålen från att rinna över rännan. Baklämmen spärras med kedjor så att den inte slår sönder rännan.

  Utformar efter hand

  För att hindra att baklämmen på spannmålskärran ska slå sönder plåtrännan används kedjor som håller fast lämmen. Rännan är monterad med två gängstänger som går mellan chassit på kärran och ytterkanten på rännan. Totalt är det sex infästningar inklusive de i sidan på kärran. Fredrik använder inte ritningar utan får en idé och utformar det efter hand.

  Kärran lastar cirka 10-11 ton och är en renoverad lastbilsbakände. På baklämmen finns en tipplucka men den är för liten för att vara effektiv. Vikten på plåtrännan är inte högre än att Fredrik kan hålla i den själv och han monterar den på 3-4 minuter. Plåtens tjocklek är två millimeter. Fredrik tror att rännan ska fungera till rapsen också men inte till åkerbönorna. Materialet kostade omkring 1 000 kronor.

  – Nu kan jag vara ensam i torken medan det rinner ned i tippgropen, säger Fredrik Tegehed.

  LÄS MER: Besvärligt väder ökar torkbrändernaLÄS OCKSÅ: De röjer gratis och tjänar flis

  Tipprännan

  Material: Två millimeter tjock galvaniserad plåt.

  Infästningar: Totalt sex stycken.

  Kostnad: Materialet cirka 1 000 kronor + arbete på kvällstid.

  Tid att montera rännan vid användning: Cirka 3-4 minuter.

   Två gängstänger som sitter fast i kärrans chassi håller rännan på plats.
  Två gängstänger som sitter fast i kärrans chassi håller rännan på plats. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen