Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2017

  Svenskt korn väcker ilska i Finland

  UPPDATERAD. Finska jordbrukare demonstrerar i Vasa hamn mot Lantmännen Agros import av svenskt foderkorn. Importen ses som onödig och ett sätt att hålla spannmålspriset nere.

   Eftersom Finland är självförsörjande på foderkorn och det finns ett bra utbud kan vi bara tolka det som att importen handlar om att hålla nere prisnivån, säger Fredrik Grannas, ombudsman på ÖSP, Österbottens svenska producentförbund, till ATL.
  Eftersom Finland är självförsörjande på foderkorn och det finns ett bra utbud kan vi bara tolka det som att importen handlar om att hålla nere prisnivån, säger Fredrik Grannas, ombudsman på ÖSP, Österbottens svenska producentförbund, till ATL.

  Lantmännens finska dotterbolag, Lantmännen Agros import av 3 000 ton foderkorn från Sverige har väckt Österbottniska spannmålsodlares ilska.

  – Priset på foderkorn är ungefär lika lågt i Finland som i Sverige. Eftersom Finland är självförsörjande på foderkorn och det finns ett bra utbud kan vi bara tolka det som att importen handlar om att hålla nere prisnivån, säger Fredrik Grannas, ombudsman på ÖSP, Österbottens svenska producentförbund, till ATL.

  Det har varit en tung, blöt höst precis som i Sverige med låga priser på korn.

  – Nu väntar vi på en mindre prisstegring. Nu kan den komma att hållas tillbaka på grund av spannmålsimporten, säger Fredrik Grannas.

  Stort symbolvärde

  Skeppslasten av foderkornet är tämligen liten men symbolvärdet är desto större. Fredrik Grannas menar att om det istället hade handlat om kvarnvete eller om en senare tidpunkt på året då det kanske råder brist på foderkorn i Finland, skulle importen ha varit mer naturlig. Nu gör den i stället spannmålsodlarna förbannade.

  – Skulle Lantmännen Agro velat köpa sitt korn i Finland är det ganska enkel. Det är bara att höja priset lite så nog skulle odlarna sälja, säger han.

  Avbokade maskiner

  Det talas redan om att lantbrukare avbokar sina beställningar av maskiner och gödsel från Lantmännen Agro i protest.

  – Lantmännen borde visa att man vill vara på den finska marknaden. Ska vi köpa förnödenheter och maskiner från dem samtidigt som de börjar importera spannmål i stället för att köpa från oss. Varför ska vi då stanna kvar som kunder, frågar han retoriskt.

  På torsdag körs en traktormarsch till Vasa hamn, där bondeorganisationerna ÖSP/SLC och MTK kommer att överräcka en protestskrivelse till Lantmännen för att visa sitt missnöje.

  Bemöter kritiken

  Den mängd foderkorn, 3 000 ton, som importeras från Sverige kommer inte att påverka prisbilden i Finland, det säger Antti Korpinen, försäljningschef på Lantmännen Agro i Finland.

  Han menar att partiet motsvarar skörden på 500 hektar eller en promille av den totala skörden. Det importerade partiet kommer dessutom att gå direkt till en enskild kund och inte säljas på den öppna marknaden och störa utbudssituationen.

  – Det finns också en kvalitetsaspekt som vi måste respektera i kontraktet med kunden och därför väljer vi att importera spannmålen. Det är inte alls säkert att vi hittar den här kvaliteten på korn i Finland efter en dålig skörd, säger Antti Korpinen.

  Han understryker samtidigt satt det inte råder någon konkurrenssituation när det gäller spannmålspriser mellan länderna och att marknaden är gemensam för ländernas runt Östersjön.

  LÄS OCKSÅ: Finländsk gris på export till KinaPREMIUM: Här blir gödsel till ströLÄS OCKSÅ: Polisen får betala för trasig A-traktor

  Relaterade artiklar

  Till toppen