För en majoritet av befolkningen vore det bättre ur hälsosynpunkt att äta mindre kött, särskilt rött kött. Det skulle även bli lägre utsläpp av växthusgaser om fler personer skar ner på det kött som produceras på ett resurskrävande sätt.
”Olämpligt vurmande för vegansk mat hos Livsmedelsverket”
Växtbaserade köttsubstitut har ökat kraftigt vilket kan innebära vissa hälsorisker. Våra myndigheter bör vara objektiva kring ämnet och inte låta sig svepas med av trender, skriver Hanna Marie Björklund i en gästledare.
Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
Lägg till att vegetarianism och veganism har blivit trendigt och socialt uppmuntrat, särskilt bland ungdomar. Tillsammans innebär det att utbudet av olika typer av växtbaserade köttsubstitut, och spannmålsbaserade alternativ till mjölkprodukter för den delen, har ökat kraftigt.
Den som vill äta mindre kött, eller använda mindre mjölkprodukter, har därmed gott om alternativ idag. Halvfabrikaten som är gjorda för att efterlikna produkter av kött, ägg och mjölk är många. Det är också mycket pengar i växtbaserad mat just nu.
Att vara vegetarian eller vegan var tidigare något ovanligt för dem som var noggranna med sin kosthållning. Idag är det allt vanligare och lockar en större grupp människor, även dem som är ointresserade av mat. Det är främst för dem som alla dessa växtsubstitut har tagits fram, de som vill kunna fortsätta äta halvfabrikat och slänga en korv på grillen även efter att de blivit vegetarianer.
De nya växtbaserade proteinprodukterna, fejkat kött om man ska vara lite raljant, har dock vissa negativa sidor. En artikel i Svenska Dagbladet nyligen lyfter fram dessa. Den pekade på en rad egenskaper hos växtbaserat protein som de facto kan påverka hälsan negativt. Dels handlar det om specifika ämnen som finns i vissa växter som kan bli allt för koncentrerade i dessa produkter. Dels är det ett faktum att animaliskt protein tas upp effektivt och bra av våra kroppar, medens växtproteiner inte gör det i lika hög utsträckning. Dessutom finns det vissa specifika ämnen som det är lättare att få brist på med växtbaserad kost, som järn.
Det finns hälsofördelar med att inte äta stora mängder kött, men på samma sätt finns det vissa hälsorisker med att inte äta något kött alls. Lite av varje är och förblir bäst för människokroppen. Men i en tid när det trendigaste som finns är att äta helt växtbaserat får många budskapet från media och vänner att det alltid bara är bättre att skippa köttet.
Några vi borde kunna förvänta oss ska vara mer objektiva är våra myndigheter. Därför är det märkligt att en representant från Livsmedelsverket uttalar sig i artikeln om att det är helt i ordning att, inte bara vuxna, utan även barn äter vegansk mat. Trots att barn är en känslig grupp som kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näring och trots att vegansk kost kräver stort kunnande och noggrann kosthållning.
Att det just nu är inne och politiskt korrekt att vara emot kött, mjölk och ägg borde inte förleda en myndighet till att komma med tämligen riskabla rekommendationer. Det här är mat som i lagom doser är utmärkt för oss människor och det borde offentliga representanter som ska lära oss god kosthållning våga vara ärliga med, vad än trenden säger.