facebooktwittermail

Ny schaktare från Cat och vätgaspremiär

• Caterpillar kommer med ny bandschaktare • Scania måste döpa om modeller • Då kommer Ivecos nya vätgaslastbil.

[Bild]

Ny bandschaktare från Cat

Cat D5 ska enligt leverantören ha bättre prestanda än föregångaren D6N. Den automatiserade transmissionen ger en steglös acceleration vilket ska ge snabbare cykeltider, optimal kraft och bättre bränsleekonomi. Motorn är en Cat C7.1 med en effekt på 127 kW. Maskinen har en 10-tums pekskärm för att kontrollera ett flertal funktioner och inställningar. GPS-mottagaren är monterad i hytten och antennen integrerad i hyttaket för att minska stöldrisken. Första leveranserna i Sverige blir under början av 2020.

[Bild]

Ny hjullastare från SDLG

• Volvo CE:s kinesiska dotterbolag SDLG lanserar nu sin största hjullastare hittills. L975F väger nära 25 ton och har en maxlast på 7 ton. Motorn är en 6-cylindrig diesel som ger knappt 270 hästkrafter. Transmissionen är elektorhydraulisk och kommer från Volvo.

[Bild]

Scania flyttar S

• Mercedes-Benz S-klasse väger tyngre än Scanias S-serie. Det menar moderbolaget Daimler AG och därför ska nu den svenska lastbilstillverkaren byta namn på alla fordon med sovhytt och plantgolv. De nya beteckningarna blir till exempel 450 S och 730 S i stället för S450 och S730.

[Bild]

Ny hjullastare från Komatsu

• Komatsus nya hjullastare WA80M-8 väger knappt 6 ton och är utrustad med en automatisk hydrostattransmission som driver samtliga hjul. Den fyrclindriga motorn klarar steg V-kraven och är på 72 hästkrafter. Leverantören framhåller bland annat maskinens förbättrade sikt och högre lyftförmåga.

[Bild]

Ivecos vätgaslastbil kommer om tre år

• 2023 ska leveranserna börja av Nikolas vätgaslastbil. Den batteridrivna ska komma redan 2021 enligt nyhetsbyrån Reuters. Räckvidden på bilarna uppges vara mellan 500 och 1 200 kilometer. Fordonen tillverkas i ett partnerskap med CNH Industrial Group som bland annat äger Iveco.

Premiärvisning av planteringsmaskinen Plantma X:

Fler nyheter från veckan:

Scanias vd ryter till mot HVO-bomben

Tillstånd för virkesupplag kostar efter nyår

Svag lönsamhet slår ut företag i skogen

Billigare att tanka efter första advent