Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 december 2019

  Scanias vd ryter till mot HVO-bomben

  Ökade skatter på HVO är ”hål i huvudet”. Det menar Scanias vd Henrik Henriksson.

   Slår de nya HVO-reglerna igenom kommer det inte att påverka Scanias försäljning så mycket. Däremot bolagets ambition att driva omställningen till hållbara transporter menar Scanias vd Henrik Henriksson i en intervju med Dagens Industri.
  Slår de nya HVO-reglerna igenom kommer det inte att påverka Scanias försäljning så mycket. Däremot bolagets ambition att driva omställningen till hållbara transporter menar Scanias vd Henrik Henriksson i en intervju med Dagens Industri. FOTO: Scania

  I en intervju med Dagens Industri tar Scanias vd Henrik Henriksson strid mot att Sverige kan bli tvungna att sluta med skattelättnader för biodrivmedel som HVO och E85 från nästa årsskifte. Allt för att EU då inte längre beviljar undantag från stadsstödsreglerna.

  – Det går precis i fel riktning. Vi tror att det bästa sättet att ställa om till hållbara transporter här och nu är att använda biodrivmedel. Det känns som att vi tar många steg tillbaka och det är olyckligt, säger Henrik Henriksson till Dagens Industri.

  Träder förändringen i kraft kommer den att leda till rejält höjda bränslepriser.

  – Bränslekostnaderna för ett transportbolag i dag är upp till 50 procent av deras kostnader. Om du då lägger på 10 eller 20 procent på det så går bolaget omkull. Då måste de ju ställa tillbaka till fossila bränslen vilket är hål i huvudet, säger Henrik Henriksson till Dagens Industri.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen