facebooktwittermail d

Ny sorts ensilageplast skyddar mot skadedjur

Det finska företaget Rani Plast lanserar en skadedjursavvisande ensilagesträckfilm. Den ska skydda mot skador från fåglar och gnagare.

Den nya produkten Rani Repel innehåller ett giftfritt, naturligt ämne, som luktar och smakar illa och som skyddar ensilagebalarna från att förstöras av fåglar, råttor och möss.

Ensilageplasten har testats i verkliga förhållanden och försöken visar att skadedjurens skador så gott som försvinner, enligt tillverkaren.

– Vi ser en enorm minskning i skador, både från fåglar och råttor. Som djurägare kan man vara säker på att ämnet inte går in i fodret. Det har testats noggrant, säger Harri Furu, Area sales manager på Rani Plast till ATL.

Den nya ensilagesträckfilmen Rani Repel ska skydda mot skadedjur utan att vara skadligt för djuren som ska äta fodret eller den omgivande miljön.
Den nya ensilagesträckfilmen Rani Repel ska skydda mot skadedjur utan att vara skadligt för djuren som ska äta fodret eller den omgivande miljön. FOTO: RANI PLAST

Beskt för skadedjuren

Det är olika essentiella oljor som tillsätts i plastfilmens yttersta skikt, vilket gör att det inte kommer i kontakt med själva fodret. Ämnet är inte obehagligt för människor som hanterar balarna, enligt tillverkaren.

Tillsatsen är godkänd i EU och används sedan tidigare för att skydda plaströr från gnagare.

Den nya ensilageplasten ska klara stora skillnader i temperaturer och hålls intakt två år efter produktionsdatumet. Det kan återvinnas som vanligt och lanseras nu i vår.

Rani Plast ska också börja sälja en liknande produkt fast för plansilofilm.

Många tillverkare satsar

Produktutvecklingen när det gäller ensilageplast går framåt på flera håll. ATL har bland annat skrivit om Trioplast som har utvecklat världens första balplast som baseras på återvunnet material. Ett annat exempel är Coveris som satsar på genomskinlig balplast, som enligt tillverkaren ska minska fodersvinnet och göra det enklare att återvinna plasten.