Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 augusti 2019

  Genomskinlig balplast ska ge bättre foderhantering

  Enklare återvinning och minskat svinn är bara två av fördelarna som ska leda till att den genomskinliga balplasten får sitt stora genombrott på gårdarna. Om vi får tro tillverkaren Coveris kan tiden med ”dinosaurieägg” på fälten snart vara förbi.

   Med genomskinlig balplast ska det bli lättare att upptäcka skador och därmed minska fodersvinnet.
  Bild 1/2 Med genomskinlig balplast ska det bli lättare att upptäcka skador och därmed minska fodersvinnet. FOTO: Coveris
   Plasten ska ha samma egenskaper som dess färgade motsvarighet, men med den viktiga skillnaden att det även ska gå att bedöma innehållets status.
  Bild 2/2 Plasten ska ha samma egenskaper som dess färgade motsvarighet, men med den viktiga skillnaden att det även ska gå att bedöma innehållets status. FOTO: Coveris

  Företagets genomskinliga balplast går under namnet Crystal Clear, och finns redan tillgänglig på flera marknader i Europa.

  Plasten ska i stort sett ha samma egenskaper som dess färgade motsvarighet, men med den viktiga skillnaden att den är enklare att återvinna. Det bör i sin tur innebära lägre återvinningskostnader på många marknader.

  Till Farmers Weekly säger en säljansvarig att han tror att nykomlingen kommer att bli en så kallad game-changer under den kommande säsongen i Storbritannien.

  Fåglarna skräms

  Genomskinlig plast är enklare att återvinna och kan, enligt tillverkaren, även ge rena produktionsvinster i form av minskat svinn – detta tack vare att det blir enklare att övervaka fermenteringsprocessen, och därmed också att upptäcka skador på balarna. Enligt Coveris ska detta även underlätta handeln med foder.

  Dessutom framhåller företaget att balarna ska smälta in bättre i landskapet rent visuellt. Som om det inte vore nog talar även tillverkarens egna erfarenheter för att antalet pickskador från fåglar ska minska eftersom dessa helt enkelt ska bli skrämda av sin egen spegelbild.

  Relaterade artiklar

  Till toppen