Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2019

  Balplast av återvunnet material

  Trioplast har utvecklat, vad de själva kallar, världens första balplast som baseras på återvunnet material. Företaget har även lämnat in en patentansökan som ska göra det möjligt att använda återvunnen PCR-plast till företagets samtliga sträckfilmer.

   Snart kan lantbrukare som kämpar med att minska sitt klimatavtryck köpa plastfilm som baseras på återvunnet material.
  Snart kan lantbrukare som kämpar med att minska sitt klimatavtryck köpa plastfilm som baseras på återvunnet material. FOTO: Fredrik Stork

  Enligt Trioplast ska den nya produkten reducera koldioxidutsläppen med 15 procent jämfört med konventionella sträckfilmer som baseras på så kallad jungfrulig plast, alltså plast som inte är återvunnen.

  Så sent som i höstas förklarade företagets produktchef, Anders Larsson, för ATL vilka enorma utmaningar som ligger bakom att ta fram en produkt av det här slaget.

  – En balsträckfilm är en avancerad plastkonstruktion som gör att det blir svårt att använda återvunnet material, det kräver i regel mycket rengörning för att undvika kontaminering, sa han då och lade till att återvinning är en högaktuell fråga där Sverige är ett föregångsland.

  Enligt Trioplast ska den nya sträckfilmen baseras på konsumentåtervunnen plast. Detta är dock inte den första konsumentåtervunna plastprodukten från företaget. Sedan tidigare producerar företaget även en liknande film för plansilos.

  Läs också: Trioplast ställer sig tveksamma till genomskinlig balplast

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen