Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 september 2019

  Trioplast ställer sig tveksamma till genomskinlig balplast

  Trioplast, som är den stora svenska tillverkaren av balplast, har hittills ställt sig tveksam till att ta fram en genomskinlig ensilagefilm.

  – Anledningen till att vi inte har valt att gå den vägen är att vi har sett för mycket negativt, säger Anders Larsson, produktchef.

   Trioplast rekommenderar i första hand sina kunder att välja den traditionella vita sträckfilmen, framför sina betydligt mer färggranna alternativ.
  Trioplast rekommenderar i första hand sina kunder att välja den traditionella vita sträckfilmen, framför sina betydligt mer färggranna alternativ. FOTO: Trioplast

  Men bara för att företaget förkastar idén i dagsläget betyder inte det en liknande produkt är helt utesluten i framtiden. Eftersom forskningen och utvecklingen går framåt hela tiden kan en rätt konstruerad balplast fortfarande ha klara fördelar.

  – Vi undersöker alla former när vi jobbar med produktutveckling, men vår syn på det hela är att även om balen skrämmer fåglarna när de blänker, vilket vi inte vet, så finns det också en skuggsida på en bal, som tvärt emot skulle kunna leda till mer fågelskador, säger Anders Larsson.

  Kan finnas återvinningsfördelar

  Han vill inte uttala sig om konkurrerande produkter, utan lutar sig i stället mot företagets egna studier och den forskning som oberoende forskare vid SLU har gjort.

  – Vår erfarenhet av fågelskador är att det finns tusen olika teorier bakom varför en fågel går på en bal, så frågan är om det verkligen finns ett enkelt svar på den frågan. Det räcker med att man gör en lokal studie i Sverige så kommer fåglarna att hacka mer på en viss typ av färg.

  Däremot stämmer det att det kan finnas återvinningsfördelar på vissa marknader, beroende på hur den lokala hanteringen är uppbyggd.

  – Fördelen är att en transparent film kan användas tillsammans med alla färger när den återvinns. Tar man en transparent film och tillsätter vit färg så får man exempelvis en vit produkt.

  På samma sätt är svarta plaster så begränsade att man i princip bara kan göra svarta eller mörka produkter av dem, fortsätter Anders Larsson.

  – En transparent film öppnar alltså upp för fler färger, men i dag sorteras plasten främst efter typ av råmaterial. Det är först i nästa steg som man sorterar efter färg om det finns intresse av det.

  ”Välj vit”

  Så vilken ensilageplast ska man då välja? Ja, väljer man att se frågan ur ett lantbrukarperspektiv så kan både färgvalet och tjockleken ha stor betydelse för foderekonomin och miljön, enligt Anders Larsson.

  – Vi har kommit fram till att färgerna har stor påverkan på ensilagekvaliteten, och därför promotar vi att man ska ha en så ljus färg som möjligt och allra helst vit, så länge syftet inte är att man vill särskilja olika skördekvaliteter.

  – Tittar man på ekonomi och miljö så tycker vi också att det är bättre att man går ner på så låga plasttjocklekar, alltså ett så lågt my-värde som möjligt, utan att det slår mot ensilagekvaliteten. Det finns stora vinster i att köpa tunna filmer som har bevisat låga förluster, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen