facebooktwittermail d

Nu är ärtsådden igång

Nu startar ärtsådden för Toppfrys 181 kontraktsodlare i Västra Götaland och kommer att pågå till mitten av juni.

Ärtsådden är i gång hos Toppfrys kontraktsodlare Johan Bergström.
Ärtsådden är i gång hos Toppfrys kontraktsodlare Johan Bergström. FOTO: PRIVAT

Toppfrys har fördubblat odlingsarealen till strax över 2 000 hektar och kontrakterat mer än dubbelt så många ärtodlare jämfört med i fjol. 61 odlare är inriktade på att ta fram sorten Ebba till Findus medan 120 odlare fokuserar på andra ärtsorter som går under varumärket Toppfrys.

– Det är en stor ökning för oss men allt går enligt plan. I år fördelar sig den odlade arealen på 55 procent till Findus och 45 procent till Toppfrys, säger Joakim Bratell, vd på Toppfrys.

Ny som kontraktsodlare

En lantbrukare som nu fått chansen att bli kontraktsodlare är Johan Bergström som driver EKE Lantbruk sydöst om Lidköping. Han kommer att odla ärtor på 27 av gårdens sammanlagt 375 hektar.

Ärtsådden är i gång hos Toppfrys kontraktsodlare Johan Bergström.
Ärtsådden är i gång hos Toppfrys kontraktsodlare Johan Bergström. FOTO: PRIVAT

I början av maj ska han så en ärtsort i Ebbafamiljen som går till Findus. Odlingen sker på mark som han köpte till för två år sedan där det inte odlats ärter sedan 1980-talet.

När ATL når honom är han precis på väg ut till harven för att förbereda jorden för sådden.

– Jag har varit intresserad av ärtodling länge och tidigare varit i kontakt med Toppfrys men då behövdes inte fler kontraktsodlare. Nu kom en öppning och vi fick vi tillfälle att odla för dem, säger Johan Bergström.

Bra avbrottsgröda

Han tycker ärter är en bra avbrottsgröda i växtföljden eftersom växtodlingen på gården i övrigt är sädesdominerad.

Johan Bergström räknar med att ha två veckor kvar till sådd men de första av Toppfrys kontraktsodlare gick i gång redan i går, torsdag, enligt Mattias Dahlstrand, ordförande i Ärtodlarföreningen.

– Den först arealen såddes i går eftermiddag runt Tranum, vid Vänern östra kant. Sedan rullar det på fram till mitten av juni. Det känns skönt att säsongen har startat. Vädermässigt ser det också ut att bli hyfsat bra förhållanden för ärtsådd de närmsta dagarna, säger han.

Läs mer:

Findus slutar med skånska ärtor

Sista odlardagarna med Findus