facebooktwittermail d

Nomad Foods: "Vi har ett antal starka intressenter"

Foodhills kan inte räkna med någon kungsväg till Findus mark och anläggning i Bjuv.

Peter Wiklund, konsult på NAI Svefa och ombud för Nomad Foods i försäljningsprocessen.
Peter Wiklund, konsult på NAI Svefa och ombud för Nomad Foods i försäljningsprocessen. FOTO: NAI SVEFA

– Vi har ett antal starka intressenter, men det är inte alla som skramlar och kallar till presskonferens om sina bud, säger Peter Wiklund, konsult på NAI Svefa och ombud för Nomad Foods i försäljningsprocessen.

Foodhills och Bjuvs kommun presenterade på torsdagen sina planer för Findus drygt 100 000 kvadratmeter fabrikslokaler och 157 hektar mark. Kommunen lägger ett bud på huvuddelen av marken medan Foodhills bjuder på själva anläggningen samt den mark som är detaljplanerad för växthusbygge.

Vill bygga bostäder

Bjuvs kommun har ett starkt intresse för den central belägna marken där det finns möjligheter att bygga minst tusen nya bostäder inom promenadavstånd från Bjuvs järnvägsstation.

I överenskommelsen mellan kommunen och Foodhills AB ingår att bolaget får möjlighet att förvärva hälften av byggrätterna inom detta område för byggnation.

En naturlig ambition om man beaktar att det i Foodhills finns kopplingar till byggbolaget Peab; kanske inte lika självklart om man ser Foodhills som ett paraply för utveckling av livsmedelsindustri.

Kommunens och Foodhills bud skickades på torsdagen till Peter Wiklund som bjöds in till överläggningar i Bjuv i nästa vecka.

– Vi har fått buden, men inte hunnit analysera dem ännu. Därför är det för tidigt att säga något mer om dem.

Åker du till Bjuv i nästa vecka?

– Vi träffar aktörer hela tiden och visar anläggningen för dem. I vårt uppdrag ingår att hitta ersättande produktion och nya potentiella ägare. Men även att värdera investerarna bakom buden och deras förutsättningar att fullfölja sina intentioner.

Värdefull anläggning

Peter Wiklund poängterar att det är en utomordentligt värdefull anläggning som finns till salu i Bjuv. Den innehåller flera från varandra skilda produktionsenheter med kapacitet att producera 100 000 ton livsmedel om året, Europas största processvattenverk, laboratorier, provkök med mera.

– Alla i branschen vet att anläggningen är komplett och det gör den värdefull. Det gäller att köparen förstår nyttan och är kapabel att utveckla detta till ersättande produktion. Vi har andra starka aktörer som kan driva industri, säger Peter Wiklund.

Är det intressenter som kan komma att köpa in råvaror från lantbruket i bygden?

– Självklart. Det gäller i princip samtliga, men med lite olika inriktning.

LÄS MER:

Foodhills vill ta över Findus anläggning

Nya idéer för Findus tomma lokaler

Sista dagen med Findus

Ny ledning för Findus