facebooktwittermail d

Nedläggningen av Findus skjuts framåt

Findus inleder nya fackförhandlingar om att skjuta på nedläggningen i Bjuv.

Tidigare har det sagts att nedläggningen ska ske den 31 december, men nu står det klart att den tidsplanen inte håller.

– Vi är nu klara med avvecklingsplanen i detalj och de första delarna av fabriken stänger vid årsskiftet, sedan stänger vi successivt. De sista delarna stänger den 31 mars. Det här innebär att det föreligger ett behov av bemanning första kvartalet nästa år, säger Henrik Hjalmarsson, vd till SVT Nyheter Helsingborg.

"Påverkar inte jordbruket"

Att Findus vill skjuta på nedläggningen av fabriken i Bjuv påverkar inte relationen till lantbruket.

Det säger Findus jordbrukschef Per-Albin Persson till ATL:

– Det här gäller färdigmaten, där behövs produktion ytterligare ett tag. När det gäller jordbruket har vi inget nytt. Detta är sista året med odling till Findus.

Findus behöver bygga upp ett lager för att sedan kunna flytta delar av produktionen i Bjuv utomlands. Hur mycket personal som kommer att behövas är oklart.

"Förbannad"

Kent Ahlgren, ordförande på Livsklubben på Findus i Bjuv, är kritisk till företagets agerande.

- Jag är förbannad på ren skånska. Folk är uppsagda och har redan börjat fundera på nästa steg i livet, om det är utbildning, starta eget, söka jobb eller gå i pension. Folk har mentalt ställt om under våren och sommaren. Det finns kanske en eller annan som tycker att det här är bra. Men flertalet av de anställda tycker att det är negativt och förvirrande, säger Kent Ahlgren till SVT Nyheter Helsingborg.