facebooktwittermail d

Mycket prat men lite verkstad från KD

Kristdemokraterna kunde mycket väl arbeta hårdare för jordbruket och landsbygden i EU-parlamentet, skriver Emma Wiesner i en replik. 

EU-parlamentet i Strasbourg, översiktsbild interiör.
EU-parlamentet är en viktig institution för jordbruket i EU. FOTO: FREDRIK PERSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Kristdemokraterna svarar på vår artikel om djurvälfärd med att poängtera att de håller med oss, och tycker det är oseriöst att de klumpas ihop med deras konservativa gruppkollegor. Det är så klart bra i sak att Kristdemokraterna håller med oss om att förbättrade djurtransporter i Europa är en viktig prioritering.

Framför allt för djuren, men också för de svenska böndernas konkurrenskraft. Det som KD glömmer att berätta är att deras åsikt i dessa frågor representeras av bulgariska, rumänska och tyska konservativa kollegor, eftersom de själva inte prioriterar frågan i Europaparlamentet.

Det i sig är märkligt. Kristdemokraterna slår sig gärna för bröstet och kallar sig för det nya landsbygdspartiet. Något vi som centerpartister så klart är glada för. Ju fler som står upp för den svenska landsbygden och för att förbättra dess möjligheter desto bättre. Därför blir vi lika besvikna när det som oftast verkar bara vara tomt prat.

När det gäller EU-parlamentets utskott som ska förbättra djurtransporter – där vi kan se till att de en och en halv miljarder djur som transporteras i Europa får drägliga villkor, såsom bönderna och åkarna i Sverige redan garanterar – så prioriterar KD annat.

När det gäller att arbeta för svenska bönder och den svenska landsbygdens villkor i den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken och motarbeta de ständiga attackerna på skogen – så prioriterar KD annat.

Faktum är att Kristdemokraterna, trots två europaparlamentariker, inte sitter i något av de fyra utskott (ANIT, AGRI, ENVI, PECH) som hanterar majoriteten av de frågor som är viktiga för den svenska landsbygden. Det handlar om jakt, skog, landsbygdssatsningar, djurvälfärd, fiske och jordbruk. Alla huvudutskott för dessa frågor har gemensamt att sakna en svensk kristdemokratisk representation.

Så när vi nu i utskotten vill förbättra villkoren för djur som transporteras – och där KD gladeligen delar vår linje – så står vi ensamma. Samma sak när vi tar kampen för den svenska skogen eller jordbruket.

En viss socialdemokratisk politiker sade en gång att politik är att vilja. Det må vara sant, men framför allt handlar politik om att välja. Vad man prioriterar, och vad man prioriterar bort, säger därför mycket om den faktiska politiken man för och arbetar för.

Det är lätt för Kristdemokraterna att prata om landsbygden. Men när det kommer till verkligheten i Europaparlamentet så saknar de möjligheten att göra något. Centerpartiet kommer alltid stå upp och verka för en levande svensk landsbygd. 

Emma Wiesner, Europaparlamentariker Centerpartiet      

Tidigare debattartiklar i ämnet:

Står KD upp för säkra djurtransporter?

Pinsam jakt på konflikt från Centern