facebooktwittermail d

Centern bedriver en pinsam jakt på konflikter som inte finns

Kristdemokraterna kan inte anklagas för åsikter som våra samarbetspartier i EU har. Vi strävar efter en god djurhållning, skriver Magnus Oscarsson och Sara Skyttedal i en replik. 

Gris i gristransport Tyskland
Djurhållningen på kontinenten behöver förbättras. Där ingår djurvänligare djurtransporter. FOTO: SCANPIX SWEDEN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) har skrivit en debattartikel i ATL där hon anklagar KD för att ”bromsa” arbetet kring att reformera reglerna för EU:s djurtransporter. Det är en anklagelse utan substans och som mest av allt illustrerar hur desperata Centerpartiet är.

Till och med Pär Holmgren (MP) har i ATL samma dag vett att adressera just sina svenska kolleger Peter Lundgren (SD) och Emma Wiesner eftersom de faktiskt sitter i det berörda utskottet, för att uppmana till att rösta för stärkt djurskydd.

Låt oss vara mycket tydliga; standarden på Kontinentaleuropas djurhållning behöver höjas. Så länge det inte sker blir Sveriges höga standarder en konkurrensnackdel inom Europa. Och så kan vi helt enkelt inte ha det. Att höja kraven vad gäller djurtransporter är en mycket viktig del i detta.

Naturligtvis vet Emma Wiesner om att detta är Kristdemokraternas politik. Att anklaga oss för motsatsen på basis av vad andra partier, som vi förvisso samarbetar med, tycker och gör i utskott i Europaparlamentet som Kristdemokraterna inte sitter i, får betraktas som en fantasifull jakt på en konfliktyta som inte finns.

Men det är lätt att förstå Centerpartiets desperation. Centerpartiet är orsaken till att vi har haft en rödgrön regering sedan 2014 i Sverige. Och nu var det dags igen i och med Magdalena Anderssons tillträde.

Det skulle inte ha behövt vara så. Vi ser hur den regering som förlitar sig på Centerpartiets stöd svikit landsbygdens folk på område efter område. Vi har sett det i skogspolitiken, i infrastrukturpolitiken, i jakt- och vapenpolitiken och inte minst i jordbrukspolitiken.

Centerpartiet har möjliggjort en regering där Miljöpartiet ingår. De segrar som detta gett har handlat om att på sin höjd stoppa några katastrofala förslag för jordbruk och landsbygd. I kontrast till detta har vi kristdemokrater i vårt regeringsalternativ erbjudit Centerpartiet reformer för äganderätt, ökad livsmedels- och skogsproduktion samt polisnärvaro på landsbygden – något Centerpartiet tyvärr har nobbat. 

Det forna bondepartiet borde ta sig en lång funderare kring sitt nuvarande politiska vägval. I stället fortsätter partiet att dikta ihop substanslösa anklagelser mot andra partier.

Magnus Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och jordbrukspolitisk talesperson

Sara Skyttedal, europaparlamentariker (KD)

Emma Wiesner (C): Står KD upp för säkra djurtransporter i EU?