facebooktwittermail

Misstänkt på fri fot – polisen utreder brandområdena

Den man som anhållits efter branden i Ugerup är släppt på fri fot, men fortfarande misstänkt. Under tisdagen genomförs teknisk undersökning av brandområdena. 

Rester av nerbrunnen hall.  Rök stiger från massorna.
Eftersläckning under måndagen på branden utanför Eslöv. FOTO: ANAHITA ARAI

I lördags kväll upptäcktes en brand på en herrgård utanför Eslöv. Två hallar stod i brand och var utom räddning. Under kvällen och natten mot söndag inträffade även två bränder på gårdar kring Kristianstad. Den ena vid 23-tiden i en maskinhall i Björkeröd, mellan Tollarp och Linderöd, den andra efter 01-tiden p i Ugerup utanför Tollarp, 15-kilometer från Björkeröd. 

I anslutning till den sista branden greps en man.

– Han är misstänkt för grov mordbrand, på sannolika skäl har åklagare beslutat. Han greps 02.10 på natten och är anhållen vid 04.52 samma dygn, säger Magnus Lautin, jourhavande förundersökningsledare i Kristianstad till ATL. 

Mannen är i 47-årsåldern och är inledningsvis misstänkt för den sista branden. Omständigheterna kring hur gripandet gick till vill polisen inte gå in på. 

På måndagseftermiddagen sattes han på fri fot.

– Det innebär att åklagaren gör en bedömning att han ska sättas på fri fot. Men han är fortfarande skäligen misstänkt för branden, säger Magnus Lautin. 

– Åklagarens bedömning är att mannen inte behöver vara frihetsberövad och inte kan försvåra våran utredning på något sätt.

Nerbrunnen maskinhall till höger i bild.
Brand i maskinhall i Björkeröd. FOTO: ANAHITA ARAI

I nuläget finns inga fler misstänkta. 

– Nej, vi jobbar förutsättningslöst. Nu håller vi på med olika utredningsåtgärder från förhör till tekniska undersökningar.

Teknisk undersökning av bränderna

Under tisdagen ska polisen påbörja brottsplatsundersökning av bränderna. Teknisk undersökning har inte varit möjligt tidigare då det krävs att bränderna är släckta och platserna svalnat av. 

Bland annat TT har rapporterat att polisen utreder ett möjligt samband mellan de tre bränderna. Polisen betonar att bränderna utreds som separata ärenden, även om de tittar på alla tre. 

– Samband är inte vårt ord. Det ord jag har använt under branden är att det finns likheter med två andra bränder och likheterna är i tid och rum; det är inte alltför lång tid emellan dem och inte alltför stort geografiskt område. 

Det har även lagrats halm i den lokaler som sattes i brand under kvällen och natten mot söndag. 

– Vi utreder ju självklart alla bränder och hur det kan komma sig att det sker tre liknande på så kort tid. Så får vi försöka utesluta olika saker och se om vi får något samband, men nu har vi bara likheter inget samband, säger Magnus Lautin. 

Läs mer om bränderna

Räddningstjänsten arbetar fortsatt vid branden i Eslöv

Avancerat släckningsarbete för branden i Eslöv 

Storbrand på två gårdar i Skåne – allmänheten varnas