facebooktwittermail

Ministerbrev ska övertyga parlamentariker om biobränsle

Finland och Sverige slår sina påsar ihop för att övertyga EU-parlamentarikerna inför omröstningen om biobränslets framtid.

Den 17 januari röstar EU-parlamentet om förnybartdirektivet. Sverige och Finland försöker gemensamt att påverka EU-parlamentet.
Den 17 januari röstar EU-parlamentet om förnybartdirektivet. Sverige och Finland försöker gemensamt att påverka EU-parlamentet. FOTO: MICHAEL ERHARDSSON

Energiminister Ibrahim Bayland och Finlands motsvarande minister Kimmo Tiilikainen har skrivit brev till EU-parlamentarikerna och uppmanat dem att rösta för goda villkor för hållbar bioenergi, inför nästa veckas omröstning.

– Sverige har under lång tid arbetat mycket aktivt i Bryssel för ett förslag som både garanterar att bioenergin är hållbar och kan fortsätta bidra till klimatmål, jobb och företagande. Jag är glad att Sverige och Finland kan göra gemensam sak, säger Ibrahim Baylan (S) i ett pressmeddelande.

Vill gynna restprodukter från skogen

Ministrarna uppmanar parlamentariker att rösta så att framför allt restprodukter från skogen gynnas. Där har Sverige och Finland unika erfarenheter och kompetenser kring hållbart skogsbruk, skriver Ibrahim Baylans pressekreterare till ATL.

Den 17 januari röstar EU-parlamentet om förnybartdirektivet. Framtidens villkor för hållbar bioenergi står på spel. Till 2030 vill EU-kommissionen öka andelen förnybar energi från dagens 20 procent till 27 procent. Bioenergin står för två tredjedelar av all förnybar energi i EU, enligt regeringen.

LÄS MER: "En krigsförklaring mot svensk miljöpolitik"

LÄS OCKSÅ: Naturvårdsverket mörkade rekordminskning

PREMIUM: Osäkert läge inför omröstningen