facebooktwittermail d

Mexiko kan börja importera griskött från EU

Efter att USA infört stål- och aluminiumtullar mot Mexiko så svarar nu landet med att göra egna tullar mot grannlandet. Utöver egna tullar på stål så kommer även Mexiko införa tullar på styckat amerikanskt griskött och i stället importera från EU.

Förra året stod USA för 90 procent av Mexikos importerade fläsk och nu öppnar landet upp för att importera från Kanada eller EU.
Förra året stod USA för 90 procent av Mexikos importerade fläsk och nu öppnar landet upp för att importera från Kanada eller EU.

Mexiko vidtar nu motåtgärder till följd av USA:s tullar på stål och aluminium. Den mexikanska regeringen har varit hårt pressad då Mexikos valuta, peson, fallit i pris till 20,20 peso per dollar. Det är den lägsta nivån som peson haft sedan februari 2017.

I och med valutaturbulensen så väljer nu Mexikos regering att införa tullar mot USA. Utöver tullar på 25 procent på stål från USA så inför Mexiko även tullar på 20 procent på amerikanskt griskött, potatis och äpplen samt 20-25 procent på amerikansk ost, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kan importera från EU och Kanada

I fjol importerade Mexiko 650 000 ton styckat griskött för omkring 1,07 miljarder dollar och 90 procent av fläsket kom från USA.

Heriberto Hernandes, chef för Mexikos största fläskproducent, Oporpa, öppnar nu för att importera från Kanada eller EU för att täcka upp det bortfall som fläsktullarna mot USA bidrar med.

För att få in fläsk från andra grisproducerande länder inför Mexiko samtidigt en tullfri kvot för styckat fläsk på 350 000 ton per år som gäller för producenter som inte är baserade i USA.

LÄS OCKSÅ: Handelskrig och hot måste tas på allvar

LÄS OCKSÅ: EU överväger strafftull på jordnötssmör och bourbon