facebooktwittermail

Mejeriutrustning till salu efter konkurs

Arvikabygdens mejeri har ansökt om konkurs hos Värmlands tingsrätt. ATL har listan på den utrustning som nu finns till salu.

– Den som har ett intresse av att ta del av tillgångarna ska ta kontakt med mig, säger advokat Lars Solvik, som utsetts till konkursförvaltare för Arvikabygdens mejeri.

Efter att ha lagt ner verksamheten i oktober i fjol hoppades ägarna till Arvikabygdens mejeri att själva hitta en köpare till den splitternya maskinpark som bolaget köpt in. Det gick inte och i november i fjol ansökte bolaget om konkurs hos Värmlands tingrätt. Advokat Lars Solvik utsågs till konkursförvaltare och han har nu gjort en sammanställning över bolagets tillgångar och skulder inför det så kallade edgångssammanträde som ska hållas vid Värmlands tingrätt imorgon.

Säker på att sälja

Efter mötet står Lars Solvik inför det något udda uppdraget att sälja ett mejeri, något han dock är säker på att gå i land med:

– Absolut, vi kommer att sälja. Anläggningen är ju bara ett år gammal, säger Lars Solvik.

Strategin är att i första hand gå vidare med köpare som visat intresse för att köpa hela anläggningen, men det har enligt Lars Solvik även dykt upp intressenter som vill köpa anläggningen i delar eller sälja den på auktion.

"Klipp för den som vill starta ett mejeri"

För ägarna handlar det om att försäljningen ska täcka de skulder som aktiebolaget bakom Arvikabygdens mejeri har till framför allt Handelsbanken. Mjölkbonden och styrelseordförande Jörgen Blakstad vet i dag inte om det kommer att lyckas.

– Det är svårt att säga, ja, idag är det omöjligt att säga det. Det beror på vilken köpare vi hittar till vår utrustning. Det handlar dock om ett klipp för den som vill starta ett mejeri, säger Jörgen Blakstad till Arvika Nyheter, som var först med att berätta om konkursbeslutet.

Inte bara mjölk

Produktionslinan, som köptes in och designades av Nilssons industriservice i Borås och som senare justerats av ÅF är byggd för att producera mjölk och grädde i enliters- och halvliters Tetra Rex-förpackningar. Men utrustningen, med bland annat packningsmaskin och korkfyllare från italienska Galdi, kan även användas till annat än mejeriproduktion.

– Ja det är fullt möjligt, säger Jörgen Blakstad till ATL. Utrustningen kan användas till all produktion av livsmedel i vätskeform, till exempel juice eller öl, säger Jörgen Blakstad.

Utrustning till salu efter konkursen i Arvikabygdens Mejeri AB

Mjölkpastör, Milk Pasteurizer 2000 l/h från Reda. Årsmod 2016

Homogenisator, FBF 4015 från Reda. Årsmod 2016

Packmaskin, SCA från Galdi. Årsmod 2016

Korkfyllare, ALP300 från Galdi. Årsmod 2016

Datummärkare, JET2neo. Årsmod 2016

Gräddpastör, HTST300 från Inoxpa. Årsmod 2017

Gräddtank, 600-liters från Vessel. Dubbelmantlad med omrörare. Årsmod 2017

Källa: Advokat Lars Solvik i Arvika.

För fler delar, se dokument i bildspel ovan.

LÄS ÄVEN: Ägarna: "Vi ångrar inget"