Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 oktober 2017

  Ägarna: "Vi ångrar inget"

  Arvikabygdens mejeri använde genuina mjölkförpackningar, och lanserades som en superlokal produkt som skulle bidra till öppna landskap. Men verksamheten fick aldrig tillräckligt med luft under vingarna.

  – Vi har inte tagit några genvägar, och ångrar heller ingenting, säger delägaren Jörgen Blakstad till ATL.

  Tidigare i dag berättade ATL om Arvikabygdens mejeri som har valt att lägga ner sin verksamhet efter ett år. Gårdsmejeriet sålde sina produkter via lokala matbutiker men nådde aldrig ända fram. Förhoppningen var att sälja mellan 700 000 och en miljon liter om året. Nu har ägarna bakom mejeriverksamheten, lantbrukarna Jörgen Blakstad och Robert Aronius, valt att avveckla verksamheten.

  – Vi sålde för lite mjölk och valde att göra en planerad avslutning utan att någon ska behöva komma i kläm. Vi ville avsluta på ett sätt som gör att alla våra leverantörer ska få betalt, säger Jörgen Blakstad till ATL.

  LÄS ÄVEN: För blött för att sprida – snart säger lagen stopp

  Mejeriet packade sina produkter i vanliga mjölkförpackningar, och lanserade dem med värdeord som ”superlokal” och ”öppna landskap”.

  – Vi försökte sälja mjölk i Karlstad också, och där gick det kanske inte lika lätt att sälja Arvikamjölk.

  Efter nedläggningsbeslutet har han och kollegan fått ett stort gensvar från sina trogna kunder.

  – Det är nästan så att man funderar på om man gjorde rätt efter alla som ställde upp. Det är en väldigt lokal prägel över det hela. Jag har tagit emot många stöttande samtal i dag.

  Samtidigt är det ju många som hoppas att olika gårdsmejerier ska få luft under vingarna. Varför gick det inte?

  – Det kan man bara spekulera i. Jag vill inte att detta ska ses som ett exempel som ska ge andra anledning att inte försöka om man känner att man tror på det.

  Han understryker dock att han och kollegan inte ångrar att man vågade satsa.

  – Det har varit både spännande och roligt. Jag har det hellre gjort, än ogjort, säger Jörgen Blakstad och förklarar att avvecklingen av mejeriverksamheten inte kommer att påverka lantbruksföretagen på något sätt.

  Vad händer nu?

  – Nu kommer jag att leverera min mjölk till Värmlandsmejeriet och Arla, säger Jörgen och berättar att leveransförhållandet blir det samma för kollegan Robert Aronius.

  Blir det något nytt försök?

  – Inte som vi kan se i dagsläget. Men man ska aldrig säga aldrig.

  LÄS ÄVEN: Två bönder startar nytt mejeri i Värmland

  Läs mer om

  Till toppen