facebooktwittermail d

"Rörde om i Fårsverige"

Maycon Vinborg förändrade spelplanen för fåraveln i Sverige. Men han rörde också upp känslor i Fårsverige.

Maycon Vinborg och Emma Jönsson.
Maycon Vinborg och Emma Jönsson. FOTO: RICKARD NILSSON

Tangará Farm AB har tillstånd att ägna sig åt både semin- och embryoverksamhet med får och är i det avseendet unikt i Sverige. Det är aktiviteter som kräver speciell kompetens i företaget och dess nätverk.

Om förhållandena i företaget ändras ska detta anmälas till Jordbruksverket.

– Någon sådan anmälan har inte inkommit till Jordbruksverket ännu, men vi har fått informationen från Maycon Vinborg att det finns en annan ledning i företaget, säger Lotta Andersson, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverket.

Välordnat

De nu gällande tillstånden meddelades av Jordbruksverket i juli 2017. Då fanns sedan tidigare ett tillstånd för embryoverksamhet, medan semindelen var nystartad. Lotta Andersson besökte själv gården i Skåne och inspekterade den nybyggda seminstationen innan tillstånden beviljades.

– Det var väldigt fint och välordnat. Mina förväntningar överträffades och jag hade faktiskt ganska höga förväntningar, säger hon.

Maycon Vinborg kom till Sverige från Brasilien första gången 2012. Sedan han sommaren 2014 köpt gården i Västerstad och startat Tangará Farm har hans väg kantats av uppmärksammade satsningar och publicitet.

Därför blev förvåningen stor på många håll när Maycon Vinborg, via Facebook, på valborgsmässoafton berättade att han och sambon Emma Jönsson hade lämnat Tangará Farm.

Tomas Olsson, ordförande för Lammproducenterna, beklagar att Maycon Vinborg lämnat sitt företag:

– Maycon var full av energi och en frisk fläkt som rörde om i Fårsverige. Han tog in nya raser, nytt avelsmaterial och fick Jordbruksverket och myndigheterna att tänka till, säger han.

Provocerade

Men den som går fort framåt riskerar också att trampa andra på tårna. Tomas Olsson bekräftar att inte alla i näringen uppskattade Maycon Vinborgs insatser.

– Han provocerade en del och ställde saker på sin spets. Men det kan vara bra för att få oss andra att tänka till. Jag hoppas bara att han inte lämnar för mycket oklarheter efter sig med ekonomi och annat, säger Tomas Olsson.

Förlust för Fårsverige

Lotta Andersson på Jordbruksverket anser också att Maycon Vinborg tillfört ny energi till fårnäringen med nya raser, semin och rådgivning, men också mött motstånd.

– Vi har fått fördomsfulla samtal som varit negativa till hans verksamhet på osaklig grund. Från den stol jag sitter på tycker jag det är en förlust för Fårsverige att han slutar, säger Lotta Andersson.

Semin och embryotransfer på får

Semin- och embryoverksamhet kräver speciella tillstånd som beviljas av Jordbruksverket. Embryotransfer på får kan endast göras med hjälp av titthålskirurgi och kräver speciell veterinär kompetens.

Tangará Farm är ett av tre företag i Sverige med tillstånd att utföra embryotransfer på får.

Att ha tillstånd för seminverksamhet på får; med hela kedjan från spermasamling till seminering; är Tangara Farm för närvarande ensam om i Sverige

LÄS OCKSÅ: Osäker framtid för känd fårfarm

LÄS OCKSÅ: Vargattacken blev droppen

LÄS OCKSÅ: Så får du lönsamhet i lammproduktionen