Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj 2018

  Osäker framtid för känd fårfarm

  Maycon Vinborg, ägare till Tangará Farm, har övergett Sverige för hemlandet Brasilien. Framtiden för Tangará Farm är osäker.

   Emma Jönsson och Maycon Vinborg har lämnat gården i Hörby för Maycons hemland Brasilien.
  Bild 1/3 Emma Jönsson och Maycon Vinborg har lämnat gården i Hörby för Maycons hemland Brasilien. FOTO: Hans Dahlgren
   Maycon Vinborg.
  Bild 2/3 Maycon Vinborg. FOTO: Hasse Dahlgren
   Border Leicester är en fårras som Tangará Farm har introducerat i Sverige.
  Bild 3/3 Border Leicester är en fårras som Tangará Farm har introducerat i Sverige. FOTO: Torbjörn Esping

  I slutet av april lämnade Maycon Vinborg tillsammans med sin sambo Emma Jönsson gården och djuren.

  – Vi kom till en punkt där vi inte orkade längre. Vi arbetade långa arbetsdagar alla veckans dagar och har aldrig kunnat ta ut någon lön. Vi klarade inte ekonomin i företaget, mådde psykiskt illa och behövde en paus, säger Maycon Vinborg till ATL.

  Tangará Farm AB startades av Maycon Vinborg på en gård i Västerstad, söder om Hörby. Företaget producerar slaktlamm, men är framför allt känt för sin offensiva fåravel. Förra sommaren togs landets enda seminstation för får i bruk på gården. Genom embryotransfer introducerades nya fårraser och nytt avelsmaterial i svensk fåravel.

  Förra året belönades Maycon Vinborgs insatser med Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling.

  Ekonomin i bolaget har varit pressad. Maycon Vinborg uppger att Anders Wall har investerat två miljoner kronor i verksamheten. Företrädare för Anders Wall, som ATL har varit i kontakt med, bekräftar beloppet två miljoner kronor, men framhåller att det rör sig om ett privat lån till Maycon Vinborg, som han skulle investera i sitt bolag.

  Behov av mer kapital

  Ett lika stort belopp hade Maycon Vinborg, enligt egen uppgift, fått låna av Gustaf Ramel, ägare till Gårdstånga Nygård; pengar som också satts in i bolaget.

  Gustaf Ramel bekräftar för ATL att han lånat ut pengar till Maycon Vinborg.

  – Jag har ekologisk frövall på gården. Jag behövde får, som betade mina marker och han behövde betesmark till sina får. Vi hade ett jättebra samarbete. Jag lånade ut pengar till honom, men jag vill inte gå in på hur stort belopp det rör sig om, säger Gustaf Ramel till ATL.

  Men bolaget behövde mer kapital och enligt Maycon Vinborgs uppfattning hade långivarna lovat honom ytterligare tillskott under våren.

  – Investerarna satte inte in pengarna de hade lovat oss. I stället ville de överta bolaget och att jag skulle arbeta för dem som anställd. Då kom vi till en punkt där jag inte orkade längre, säger han.

  När Maycon Vinborg och Emma Jönsson lämnade gården i Västerstad den 25 april fanns där omkring 600 får.

  Den 26 april registrerar Länsstyrelsen i Skåne en anmälan om brister i djurskötseln på gården och enligt denna har ett antal döda djur påträffats på gården. Enligt Länsstyrelsens tjänsteanteckning har Gustaf Ramel uppgett att flera djur är ”mycket svaga och tunna”.

  Misstänkt djurplågeri

  Den 30 april tar polisen emot en anmälan om misstänkt djurplågeri. Anmälare är Gustaf Ramel. Polisen har ännu inte gjort någon utredningsåtgärd utöver att man har kontrollerat att Länsstyrelsen i Skåne har kännedom om ärendet.

  Gustaf Ramel betecknar fåren i besättningen som gravt undernärda. När han kom till Tangará Farm, dagen efter att ägarna hade lämnat gården, fanns det bara en rundbal kvar att utfodra med.

  Maycon Vinborg hävdar att djuren var i normal kondition när han lämnade gården. En del av besättningen var får som han köpt in från polisen sedan djuren omhändertagits på en annan gård.

  – Jag försökte rädda djuren som vi köpt av polisen, men en del av dem var i så pass dålig kondition att de inte gick att rädda. Men om någon säger att vi misskötte djuren så stämmer inte det, säger Maycon Vinborg.

  Leif Felton, länsveterinär i Skåne, berättar att ingen personal från Länsstyrelsen i Skåne ännu har besökt gården. Han har uppfattningen att Maycon Vinborg fortfarande äger djuren.

  – Gustaf Ramel har inte tagit över ansvaret för djuren ännu, enligt hans egna uppgifter. Att vi inte har varit ute på gården beror på att vi har fått bra uppgifter från Gustaf Ramel och att han har haft en veterinär där. Men vi behöver prata med djurägarna, säger Leif Felton till ATL.

  Kommer inte tillbaka till Sverige

  Maycon Vinborg tror att Tangará Farm kan leva vidare. Han uppger att det finns värden för sex miljoner i företaget och gården. Planen är att Gustaf Ramel, enligt Maycon Vinborg, ska överta bolaget.

  Gustaf Ramel avvisar alla planer på ett övertagande. Han har gripit in för att rädda djuren i den akuta situationen.

  – Jag är växtodlare. Jag har inget intresse av att överta deras rörelse. Att missköta företaget är en sak, att missköta djuren är värre, säger Gustaf Ramel.

  Maycon Vinborg har inga planer på att återvända till Sverige. Han behöver hitta ett jobb på en gård i Brasilien för att kunna försörja sig.

  – Jag har inte råd. Jag är pank, har depression och en massa problem för att få ordning på mitt liv, säger Maycon Vinborg.

  LÄS OCKSÅ: Avelstackor en ny affärLÄS OCKSÅ: Få fårägare väljer att insemineraLÄS OCKSÅ: Ny seminstation för får

  Tangará Farm AB

  Bolaget, med bifirman Oviex Sweden, bedriver fåravel och lammproduktion. I rörelsen ingår inseminering, internationell handel med semin och övriga djurprodukter samt rådgivning och utgivning av tidningen Fårmagazinet.

  Under 2017, som är aktiebolagets andra verksamhetsår, omsattes 1 006 000 kronor.

  Företaget hade inga anställda under året. Räntekostnaderna uppgick till drygt 3 600 kronor.

  Rörelseresultatet under 2017 uppgick till 142 710 kronor.

  Maycon Vinborg äger hela bolaget och har även en enskild firma registrerad sedan 2013.

  Relaterade artiklar

  Till toppen