facebooktwittermail d

Markägarna förlorade gruvmål: ”Vi ger oss aldrig”

Markägarna fick avslag på sin överklagan av tillståndet för provborrningar efter vanadin på Österlen.

Markägarna fick avslag på sin överklagan av provborrningar på Österlen. Men än är troligen inte sista ordet sagt. (Arkivbild)
Markägarna fick avslag på sin överklagan av provborrningar på Österlen. Men än är troligen inte sista ordet sagt. (Arkivbild) FOTO: SCANDIVANADIUM

I två domar som kom i morse ger Mark- och miljödomstolen i Växjö avslag till markägarnas överklagan av provborrningar i Simrishamns och Tomelilla kommun.

”Mark- och miljödomstolen finner således inte skäl att upphäva bergmästarens beslut eller föreskriva ytterligare villkor för arbetsplanen”, och de skäl som anförts av markägarna föranleder ingen annan bedömning, står det i en av domarna.

Det hela gäller det brittiskregistrerade bolaget Scandivanadiums planer på att provborra efter vanadin inom ett 22 000 hektar stort område, uppdelat på 11 delområden, på Österlen i Skåne. Om bolaget hittar vanadin kan det leda till att en gruvbrytning i området.

Men det gillar inte markägarna:

– Vi måste sätta stopp för det här så fort som möjligt. Det är helt vansinnigt, vi producerar livsmedel och det borde vara ett större nationellt intresse än något annat, har Per Logård, som har 70 mjölkkor, sagt till ATL i en tidigare intervju.

David Minchin, vd Scandivanadium under en pressträff när provborrningen av metallen vanadin skulle påbörjas utanför Hörby.
David Minchin, vd Scandivanadium under en pressträff när provborrningen av metallen vanadin skulle påbörjas utanför Hörby. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT

Läs mer: Hårt motstånd mot gruva på Österlen

Mark- och miljödomstolens domar kan överklagas, men när ATL når Åsa Mårtensson, en annan av de markägare som överklagat, har hon ännu inte sett domen, men säger:

– Vi har ju inte läst domen och jag har inte pratat med de andra. Men vår inställning har hela tiden varit att vi ger oss aldrig, utan att vi driver detta så längt vi kan.

Syster Christa Claesson talade i samband med ett stormöte för markägare i området på Österlen där det brittiska bolaget Scandivanadium Ltd ville provborra efter vanadin. Ett 50-tal markägare deltog i mötet som hölls i slutet på oktober 2018 på klostret Mariavall utanför Fågeltofta.
Syster Christa Claesson talade i samband med ett stormöte för markägare i området på Österlen där det brittiska bolaget Scandivanadium Ltd ville provborra efter vanadin. Ett 50-tal markägare deltog i mötet som hölls i slutet på oktober 2018 på klostret Mariavall utanför Fågeltofta. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Läs också: Skåne duger som plats för vanadingruva