Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2019

  Skåne duger som plats för vanadingruva

  Den skånska berggrunden har tillräckligt med vanadin för en gruva. Det visar resultatet av Scandivanadiums första provborrningar.

   David Minchin, vd Scandivanadium, under en pressträff när provborrningen av metallen vanadin ska påbörjas utanför Hörby.
  David Minchin, vd Scandivanadium, under en pressträff när provborrningen av metallen vanadin ska påbörjas utanför Hörby. FOTO: Andreas Hillergren/TT

  I oktober avslutade Scandivanadium provborrningarna i Lyby utanför Hörby efter batterimetallen vanadin. Analysen av borrkärnorna visar på goda förekomster av vanadin.

  Mineraltillgången i området är ungefär 117 miljoner ton malm med en vanadinhalt på 0,4 procent.

  – Jag tycker det varit ett väldigt positivt resultat. Det visar att Skåne har en potential för att tillfredsställa Europas behov av vanadin för en grön omställning, säger Scandivanadiums vd David Minchin.

   En borrigg av den här typen kommer att användas för provborrningarna.
  En borrigg av den här typen kommer att användas för provborrningarna. FOTO: Scandivanadium

  Att ta ytterligare steg mot att söka tillstånd för utvinning av vanadin i Hörby i ett litet dagbrott är inte aktuellt i nuläget. Först vill Scandivanadium utföra de provborrningar i Tomelilla, som man har rätt till.

  – I Hörby var malmkroppen tjockare men med lägre halt än vi sett i historiska data i Tomelilla. Så vi är mycket intresserad av att förstå den geologiska variationen, säger David Minchin.

   Sandra och Oskar Lindström, här med sonen Leo, driver en gård med växtodling och dikor i Spjutstorp utanför Tomelilla. ATL träffade paret i november 2018, då de uttryckte stark oro för att få en gruva i grannskapet. Gruvbolaget Scandivanadium vill göra ett försök att skapa en lokal förståelse för projektet.
  Sandra och Oskar Lindström, här med sonen Leo, driver en gård med växtodling och dikor i Spjutstorp utanför Tomelilla. ATL träffade paret i november 2018, då de uttryckte stark oro för att få en gruva i grannskapet. Gruvbolaget Scandivanadium vill göra ett försök att skapa en lokal förståelse för projektet. FOTO: Torbjörn Esping

  Motstånd mot gruvplanerna

  Som ATL tidigare har berättat är opinionen i Tomelilla mycket negativ till gruvplanerna. Innan Scandivanadium rullar ut borriggen i fält igen, så vill man därför det kommande året göra ett försök att skapa en lokal förståelse för projektet.

  David Minchin tycker att man varit för dåliga på att förklara nyttan med projektet. Dels för världen som behöver vanadin för en grön omställning. Dels lokalt, med jobb och investeringar.

  – Jag gillar inte iden att tvinga mig in på andra människors mark. Jag vill uppnå en samsyn, där folk åtminstone accepterar de vetenskapliga undersökningar vi har rätt att göra, säger David Minchin.

   Lantbrukare i Tomelilla på Österlen har gått samman med bland andra greve Carl Piper och abbedissan Christa Claesson på Mariavalls kloster för att stoppa planerna på en vanadingruva. Från vänster: Stellan Oscarson, Kicki Myrberg, Carl Piper, Anita Ullmann, Christa Claesson och Johan Gran.
  Lantbrukare i Tomelilla på Österlen har gått samman med bland andra greve Carl Piper och abbedissan Christa Claesson på Mariavalls kloster för att stoppa planerna på en vanadingruva. Från vänster: Stellan Oscarson, Kicki Myrberg, Carl Piper, Anita Ullmann, Christa Claesson och Johan Gran. FOTO: Vetonu-gruppen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen