Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2018

  Hårt motstånd mot gruva på Österlen

  SPJUTSTORP.

  Greven, abbedissan och lantbrukare på Österlen samlar sig till strid. Målet är att stoppa ett brittiskt gruvbolag från att ens få provborra efter grundämnet vanadin.

   Sandra Lindström med sonen Leo och Oskar Lindström i Spjutstorp utanför Tomelilla gillar inte att få ett borrhål på gården.
  Sandra Lindström med sonen Leo och Oskar Lindström i Spjutstorp utanför Tomelilla gillar inte att få ett borrhål på gården. FOTO: Torbjörn Esping

  När tjälen har gått i marken och fått den frodiga höstrapsen att lägga sig vill Scandivanadium köra ut sin borrigg i fältet hos Oskar och Sandra Lindström i Spjutstorp norr om Tomelilla.

  För besväret har Lindströms erbjudit 6 000 kronor. Eller ännu mer vid en snabb lösning.

  – 6 000, det är bara tramsigt, säger Sandra Lindström, som dock konstaterar att en högre ersättning skulle kunna vara frestande ett katastrofår som det här.

  – Men hur känns det i efterhand om de bygger en gruva här. Då var det jäkligt billigt, säger hon.

  Oroliga för att drabbas

  Hon får medhåll av maken Oskar. Han är orolig för att en provborrning ska visa att det är just på deras gård, med 100 hektar växtodling och 25 dikor, som en gruva bör ligga.

  – Själva borrningen kanske inte är så farlig, men hittar de en större fyndighet än vad de har tänkt sig ger de sig aldrig.

   Lantbrukarna Gert Jönsson, Oskar Lindström och Gun Jönsson går tillsammans igenom Scandivanadiums planer på en gruva på Österlen.
  Lantbrukarna Gert Jönsson, Oskar Lindström och Gun Jönsson går tillsammans igenom Scandivanadiums planer på en gruva på Österlen. FOTO: Torbjörn Esping

  Vid kaffebordet i köket på gården sitter också ekologiska mjölkbönderna Eva-Karin och Per Logård som har 70 kor och brukar 110 hektar. De vill inte ha någon gruva i trakten och tycker därför att provborrningarna är helt onödiga.

  – Vi måste sätta stopp för det här så fort som möjligt. Det är helt vansinnigt, vi producerar livsmedel och det borde vara ett större nationellt intresse än något annat, säger Per Logård.

  – Om de kommer och börjar utvinna – var ska vi ta vägen med våra kor då? Och om de gräver upp våra betesmarker, var ska vi släppa ut djuren? frågar sig Eva-Karin Logård.

   Mjölkbönderna Eva-Karin och Per Logård gillar inte planerna på en gruva på Österlen.
  Mjölkbönderna Eva-Karin och Per Logård gillar inte planerna på en gruva på Österlen. FOTO: Torbjörn Esping

  Trots att risken för en gruva är liten har Österlen organiserat sig. Igen. Även tidigare har protesterna varit starka och stoppat gruv- och energibolag som visat intresse för vad som kan finnas i alunskiffern.

  En förening i motståndsrörelsen är Vetonu, med bland andra abbedissan Christa Claesson på Mariavalls kloster och greven Carl Piper på Högestad och Christinehof.

  Vill stoppa provborrningarna

  – Vi är främst ute efter två saker, säger Anita Ullmann, ordförande i nätverket Vetonu.

  – Det ena är att i det akuta läget stoppa bolagets provborrningar och framtida gruvdrift. Och det andra är att vi får till stånd en ändring i minerallagstiftningen så att vi verkligen får möjligheten att flytta ned beslutsfattandet till lokala församlingar.

   Gruppen Vetonu kämpar för att ändra minerallagen och stoppa allt gruvor på Österlen. Från vänster: Stellan Oscarson, Kicki Myrberg, Carl Piper, Anita Ullmann, Christa Claesson och Johan Gran.
  Gruppen Vetonu kämpar för att ändra minerallagen och stoppa allt gruvor på Österlen. Från vänster: Stellan Oscarson, Kicki Myrberg, Carl Piper, Anita Ullmann, Christa Claesson och Johan Gran. FOTO: Vetonu-gruppen

  LRF Skåne har kallat till ett stormöte nu på torsdag, 8 november, i Tomelilla folkets park. Man håller även på att ta fram en mall som markägare kan använda för att överklaga provborrningarna.

  – De kommer inte att ha för stora störningar på miljön. Men det är en princip här, man vill inte ha någon gruva på Österlen. Då finns det ingen anledning att borra heller. Så är det, säger Jan Hultgren på LRF Skåne.

  Ska börja i vinter

  Provborrningarna efter vanadin är tänkta att ske i vinter, och just nu skickar gruvbolaget ut arbetsplaner som visar var borrningarna ska ske. Samtidigt gör markägarna, med stöd av kommunerna, motstånd. De säger nej, och överklagar tillstånd och arbetsplaner så gott det går.

  Men om mark- och miljödomstolen inte kommer att besluta om inhibition, så kan borriggen larva ut i fält i vinter. Oavsett vad markägaren tycker.

  – Ja, jag är rädd för det, men vi ska göra allt vi kan för att stoppa det, säger Jan Hultgren.

   Lantbrukarna Per Logård, Sandra Lindström, Gert Jönsson, Eva-Karin Logård, och Oskar Lindström är upprörda över Scandivanadiums planer på en gruva på Österlen.
  Lantbrukarna Per Logård, Sandra Lindström, Gert Jönsson, Eva-Karin Logård, och Oskar Lindström är upprörda över Scandivanadiums planer på en gruva på Österlen. FOTO: Torbjörn Esping

  Vanadin

  • Vanadin har atomnummer 23 i det periodiska systemet.

  • Vanadin upptäcktes först i Mexiko på 1800-talet, men ämnet avfärdades inledningsvis som oren krom. Kort därpå återupptäckte svenska kemisten Nils Sefström metallen, som då döptes efter den nordiska gudinnan Vanadis (Freja).

  • Metallen har hittills använts till att härda stål, och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan.

  • Metallen kan även användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier.

  • Ett vanadinbatteri kan laddas oändligt antal gånger, och anses bli banbrytande när det kommer till elnätslagring.

  Källa: TT

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen