facebooktwittermail d

”Man blir lurad som konsument”

Att öl som marknadsförs som ekologiskt innehåller besprutad humle är missledande för konsumenten. Det menar Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf.

Systembolagets ekoölsförsäljning har ökat med 600 procent på sex år. Men merparten av ölproducenterna har dispens för att använda konventionellt odlad humle vid bryggningen.

LÄS MER: ATL avslöjar – Dispenser bakom stora ökningen av ekologisk öl

Jan Bärtås som är ölskribent på Smålandsposten menar att det är en missvisande marknadsföring.

Det är inte omöjligt att odla ekologisk humle i Sverige menar Jan Bärtås. ”Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand.”
Det är inte omöjligt att odla ekologisk humle i Sverige menar Jan Bärtås. ”Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand.”

– Ekologiskt driver otroligt starka marknadskrafter och då är det bekymmersamt när den här typen av kraftiga dispenser ges. När dessutom vissa varor får dispens medan andra inte får det, är det riktigt illa. Jag ser ingen logik i det hela och man blir dessutom lurad som konsument, säger Jan Bärtås till ATL.

Han ser samtidigt hur en ny nisch kan skapas för svenska humleodlare i och med den stora efterfrågan på ekologisk humle.

Ekonomisk aspekt

– Jag har själv besökt en ekologisk humleodlare utanför Alvesta. Han är en av mycket få i Sverige som odlar ekologisk humle. Det är inte alls en omöjlig uppgift och vi har ju i Sverige en lång tradition av att odla humle. Det besvärligaste är väl egentligen att allt måste rensas för hand, berättar Jan Bärtås.

Tomas Lindohf, ordförande, Svenska Ölfrämjandet är inne på samma linje som Jan Bärtås och talar även om den ekonomiska aspekten:

– Personligen anser jag att det är problematiskt att Livsmedelsverket ger dispens för detta, eftersom det är missledande för konsumenten. Det finns ju ekologiskt odlad humle, men den är nästan dubbelt så dyr som konventionellt odlad humle, vilket jag antar är den bakomliggande orsaken till att producenter väljer att inte använda den.

– När Livsmedelsverket ger dispens för detta betyder det att producenter som faktiskt använder sig av ekologisk humle inte uppmärksammas för det, eftersom deras produkter drunknar i mängden av alla som använder sig av konventionellt odlad humle, men ändå får kalla sig ekologiska.