facebooktwittermail d

M följer föreslagna torkstöd

Inga nya bud för lantbruket i Moderaternas budgetmotion.

Torra kornfält i Kävlinge.
Torra kornfält i Kävlinge. FOTO: KALLE WILHELMSSON

I sin budgetmotion backar Moderaterna något från de kriståtgärder för torkdrabbade lantbrukare de föreslog i somras. Då ville de se en retroaktiv sänkning på lantbrukets dieselskatt för det andra halvåret 2018. Någon sådan finns inte med i skuggbudgeten.

– Vi valde att släppa igenom regeringens krisstöd som kom i den extra ändringsbudgeten i höstas, så vi bedömer att den frågan är lite överspelad, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas miljö- och lantbrukspolitiska talesperson.

Förslaget från i juli om att nedsättningen av dieselskatten ska höjas till 2,43 under 2019 finns däremot med. Det är en tillfällig höjning som sedan ska ner till 1,93.

Stödränta

Maria Malmer Stenergard vill inte säga om Moderaterna kan tänka sig att stödja det kristdemokratiska förslaget om ränta på försenade stöd.

– Den frågan är för tidigt väckt. Men det verkar inte alldeles okomplicerat hur ett sådant system skulle se ut så därför har vi valt att i stället gå fram med de här enklare nedsättningarna.

I övrigt följer Moderaterna det som den rödgröna regeringens föreslog före valet, det vill säga att 760 miljoner ska gå till torkdrabbade lantbrukare. Summan finns inte med i höstbudgetpropositionen då den bedömdes vara en typ av politisk satsning som en övergångsregering inte kan föreslå.

LRF:s ordförande Palle Borgström välkomnar Moderaternas förslag.

– De har förstått i vilken utsatt position bönderna är i efter torkan, säger han till TT.

Moderaterna tar också över Skogsstyrelsens förslag om ersättning på 72 miljoner kronor för skador efter sommarens skogsbränder.