Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 november 2018

  KD vill ge ränta på försenade stöd

  UPPDATERAD. I sin skuggbudget lägger Kristdemokraterna 42 miljoner på att ersätta väntande lantbrukare.

   Johan Aaby-Ericsson skördar uttorkat korn.
  Johan Aaby-Ericsson skördar uttorkat korn. FOTO: Hans Dahlgren

  De bönder vars stöd för 2015, 2016 och 2017 försenats bör få ränta på summorna de väntat på. Det föreslår Kristdemokraterna i sin skuggbudget.

  – Det duger inte att säga att det är datorbekymmer. Vi måste visa från politikens sida att vi tycker det här är väldigt anmärkningsvärt dåligt skött, säger Magnus Oscarsson, jordbrukspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

  Oklarheter

  Partiet lägger 42 miljoner i skuggbudgeten för 2019 på förslaget, vilket enligt Magnus Oscarsson bör ge en ränta på åtta procent. När ATL på onsdagen frågar hur det räknats ut kan Magnus Oscarsson inte ge något svar. På frågan om när ett stöd ska betraktas som försenat, vilket det inte finns någon officiell gräns för, säger den jordbrukspolitiske talespersonen att det blir upp till Jordbruksverket att avgöra.

  – De vet ju det, när de säger att ”Oj, nu är vi försenade med vår ersättning!”.

  Den faktiska budgetmotionen, som presenterades först på torsdagen, ger ett annat svar. Där står det att räntan ska betalas ut från och med den första januari det andra året efter det år som stödet avser. 2015 års försenade stöd ska alltså ha ränta från och med den första januari.

  Satsningen ska finansieras med nya pengar och inte tas från landsbygdsprogrammet. Några sonderingar för att kolla hur Moderaterna, eller andra borgerliga partier, ställer sig till förslaget har inte gjorts.

  Torkstöd

  I budgetpropositionen fanns inga pengar till ett nytt torkstöd nästa år. Övergångsregeringen ser det som en politisk satsning som den inte har mandat att föreslå. Det är i skrivande stund inte självklart att övergångsbudgeten kommer att godkännas av riksdagen. Om den gör det väntas en extrabudget med ett krisstöd vara bland de första besluten en ny regering fattar. I vilket fall är skuggbudgetarnas torkstödsförslag intressanta.

  Kristdemokraterna föreslår samma summa som den rödgröna regeringen gjorde före valet, 760 miljoner kronor. Partiet stöttar också Jordbruksverkets förslag på hur det ska fördelas, med 670 miljoner till alla produktionsgrenar utom ägg, fågel och frilandsgrönsaker som får 30 miljoner vardera.

  Kristdemokraterna höjer också budet på hur mycket återbetalningen av dieselskatten till lantbruket bör höjas. De lägger sig nu på 1,50 kronor per liter, från sitt tidigare förslag på 1,34 kronor. Som i det gamla förslaget är villkoret att minst 30 procent av lantbrukarens bränslen ska vara icke-fossila, med en gradvis höjning till 50 procent efter fem år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen