facebooktwittermail

LRF: Mer hållbart med ursprungsmärkta drivmedel

Ursprungsmärkta drivmedel underlättar övergången till ett hållbarare samhälle och ökar självförsörjningsgraden i Sverige, menar LRF.

Ökad konsumtion av fossilfria och svenskproducerade drivmedel är bra för miljön och självförsörjningen, menar LRF.
Ökad konsumtion av fossilfria och svenskproducerade drivmedel är bra för miljön och självförsörjningen, menar LRF. FOTO: FREDRIK STORK

Energimyndigheten vill att drivmedelsproducenter måste informera sina kunder om de olika bränslenas miljöpåverkan. Det borde kompletteras med en ursprungsmärkning menar LRF i ett remissvar till myndigheten.

Självförsörjningsgraden låg

”Det skulle öka efterfrågan och förståelsen för behovet av att producera mer fossilfritt bränsle i Sverige”, säger Hilda Runsten, chef på LRF:s Energi och Miljöenhet i ett pressmeddelande.

2018 var 22 procent av den totala bränsleförbrukningen från förnybara källor. 85 procent av den mängden var importerad vilket innebar en självförsörjningsgrad på fordonsbränsle på omkring 3 procent.

Läs mer: Gå på bio – av flera orsaker

Enligt en undersökning organisationen gjorde i samarbete med Novus i september i fjol, tycker en majoritet av svenskarna att övergången till fossilfria bränslen är en av de viktigaste miljöåtgärderna.