facebooktwittermail

”LRF släcker gnistan”

LRF bromsar investeringsviljan hos lantbruksföretagare, skriver Jan-Erik Andersson.

När LRF säger att den svenska köttkonsumtionen måste minska påverkar det investeringsviljan hos lantbruksföretagare, skriver Jan-Erik Andersson.
När LRF säger att den svenska köttkonsumtionen måste minska påverkar det investeringsviljan hos lantbruksföretagare, skriver Jan-Erik Andersson. FOTO: GETTY IMAGES/ISTOCK

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag kan bara hålla med Per Andersson om slutsatserna i hans debattartikel den 3 december – LRF driver inte tillväxtfrågor för lantbruket på djupet, oavsett vad Palle Borgström för fram i sitt svar (10/12). För att en företagare ska välja att investera krävs företagargnista. En sådan kan lätt slockna och är ofta ytterst svår att tända upp igen.

Vad gäller exempelvis köttproduktionen släckte helt nyligen LRFs nytillträdde hållbarhetsexpert Jens Berggren effektivt investeringsviljan genom att i en radiointervju i Ekot hävda att köttkonsumtionen måste minska i Sverige. Hade det inte räckt med att föra fram fördelarna med att konsumera svenskproducerat kött före importerat? ”Fronten” att minska köttkonsumtionen kunde väl ändå LRF avstå från att driva, eller hur Palle Borgström?

Fotnot: LRF har erbjudits replik men avstår.

Jan-Erik Andersson, Bälinge