facebooktwittermail d

LRF fick avslag i Molstabergfrågan

UPPDATERAD

Förvaltningsrätten har gett avslag på LRF:s överklagande i ett av intresseorganisationens principmål - Molstabergfallet.

LRF kritiserar förvaltningsrätten för att de inte har prövat alla delar av relevant lagstiftning i Molstabergfallet.
LRF kritiserar förvaltningsrätten för att de inte har prövat alla delar av relevant lagstiftning i Molstabergfallet. FOTO: URBAN BRÅDHE

Under torsdagen stod det klart att Riks Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit LRF:s överklagande av länsstyrelsen Stockholms beslut att inte bevilja skyddsjakt efter att gården Molstaberg i Södertälje kommun attackerats av varg från ett närliggande revir.

Förvaltningsrätten ger länsstyrelsen Stockholm rätt i att förutsättningarna för skyddsjakt inte är uppfyllda och konstaterar att ”länsstyrelsen har fog för sin uppfattning att det har funnits betydande svagheter i stängslingen av de angripna hagarna”. Mot den bakgrunden ”bedömer förvaltningsrätten att förutsättningarna för skyddsjakt inte är uppfyllda, då det finns en annan lämplig lösning i form av skyddsåtgärder genom översyn av stängslingen såsom länsstyrelsen har föreslagit”, det skriver länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

LRF kritiskt mot domen

LRF kritiserar förvaltningsrätten för att de inte har prövat alla delar av relevant lagstiftning, som att rovdjurspolitiken inte ska försvåra tamdjurshållningen och att socioekonomisk hänsyn ska tas i rovdjursförvaltningen, skriver LRF i ett pressmeddelande.

Samtidigt anser länsstyrelsen Stockholm att djurhållarna på Molstaberg inte har gjort tillräckligt för att hålla varg ute. Enligt en utredning som länsstyrelsen har gjort ska bland annat ett staket legat platt mot marken och en grind ska ha stått öppen.

Fallet har kommit att bli ett principmål för LRF, något som ATL har rapporterat tidigare. LRF ska överklaga ärendet till Kammarrätten, det framgår av ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Angreppen på Molstaberg: Detta har hänt

LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen: ”Det handlar om att resa stängsel”