Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj 2018

  Avslår ansökan - djurägarna borde ha gjort mer

  Paret som driver gården Molstaberg hade inte gjort tillräckligt för att stänga varg ute, enligt länsstyrelsens utredning.

  Förra veckan förlorade gården Molstaberg över 60 får i två olika vargattacker. Efter det har man ansökt om skyddsjakt på varg i det så kallade Sjundareviret, där gården ligger. Enligt länsstyrelsen finns det fyra eller fem vargar i reviret i dag. Göran Åström är miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm:

  – Enligt jaktförordningen ska det inte finnas någon annan lämplig lösning om man ska bevilja skyddsjakt. Men i det här fallet finns det andra lösningar. Vår bedömning är att vargarna vid båda angreppen hade kunnat ta sig in hagarna relativt enkelt.

  Säkrat spår

  Enligt länsstyrelsens utredning hade vargarna vid det första angreppet, som skedde i onsdags, tagit sig in genom att gå över en bit av ett stängsel som låg platt ner mot marken. De hade sedan hoppat över en bäck och på så sätt kunnat ta sig in i den hage där fåren befann sig, enligt utredningen. Två av hagarna på gården är endast åtskilda av en bäck, enligt Göran Åström.

  – Och vid lördagens angrepp hade vargarna bland annat tagit sig in via ett elstängsel som man hade tagit ner under fredagen vid arbetet med att bygga ett rovdjursavvisande stängsel. De hade sedan från den platsen kunnat följa bäcken fram till en grind som stod öppen.

  – Våra hundar har säkrat spår av varg vid den grinden. Där hade de sedan hoppat över bäcken och tagit sig in i den hage där fåren för tillfället befann sig. Enligt vår utredning var det så vargarna kom in i hagen vid lördagens angrepp, säger Göran Åström.

  Uppmanar att överklaga

  Länsstyrelsen har avslagit ansökan om skyddsjakt eftersom deras bedömning är att djurägarna med relativt enkla medel hade kunnat förhindra angreppen. Inte vid något tillfälle hade vargarna behövt passera någon form av stängsel, enligt Göran Åström. Länsstyrelsen har bland annat haft medarbetare och spårhund på plats, där hunden har sökt efter spår efter vargarna.

  – Men om gården är missnöjd med beslutet uppmanar vi dem att överklaga detta. Vi har givetvis också förståelse för att dessa angrepp är ett hårt slag mot en djurägare och beklagar det, säger Göran Åström.

  Djurägarna som driver Molstaberg, där man producerar lammkött, har tidigare sagt att de överväger att upphöra med verksamheten om det inte blir någon skyddsjakt på varg i området.

  Pengar till staket

  – Det är i så fall väldigt tråkigt. Men enligt de uppgifter vi har så har man på gården fått hjälp från grannar att bygga färdigt rovdjursavvisande stängsel, vilket ägarna hade arbetat med i flera år, runt alla hagar nu i helgen.

  – Djurägarna har också fått ekonomisk ersättning från viltskademedel och landsbygdsmedel för att stängsla. Och när det rovdjursavvisande stängslet är helt färdigställt kommer de att ha ett fullgott skydd mot rovdjur.

  På måndagskvällen, efter att denna intervju gjordes, kom uppgiften om att Molstaberg lägger ner sin verksamhet som köttproducent.

  LÄS MER: Nej till skyddsjakt efter varg i Södertälje kommun

  LÄS MER: Här bygger grannarna viltstängsel mot vargen

  Relaterade artiklar

  Till toppen