Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj

  Här bygger grannarna viltstängsel mot vargen

  Glädje byttes mot förstämning efter nattens vargattack. När grannar, vänner och bekanta kom för att bygga viltstängsel möttes de av beskedet att ytterligare ett stort antal får hade fallit offer för vargen. Nu kräver LRF skyddsjakt på hela reviret.

   "Det var ett nöje att koka pasta för 30 personer. Vi käkade kall pastasallad, och kaffe och macka till fikat", berättar Carl Aschan.
  Bild 1/2 "Det var ett nöje att koka pasta för 30 personer. Vi käkade kall pastasallad, och kaffe och macka till fikat", berättar Carl Aschan. FOTO: Privat
   24 djur dog och många skadades i nattens attack. Flera är fortfarande kvar på observation.
  Bild 2/2 24 djur dog och många skadades i nattens attack. Flera är fortfarande kvar på observation. FOTO: Privat

  Här ställer allmänheten upp för att förhindra nya angrepp. Efter veckans vargattack på Molstaberg gård där ett 40-tal får inledningsvis bedömdes som döda, och ett tiotal skadades, ställer grannar, vänner och andra lantbrukare upp för att bygga stängsel som ska skydda gårdens boskap.

  Fälldes tårar

  Men arbetsglädjen förbyttes snabbt till förstämning under morgonen när det stort klart att gården hade drabbats av ytterligare en attack under natten. LRF:s talesperson, Carl Aschan, konstaterar att det var ett sammanbitet gäng som möttes under morgonen och att det till och med fälldes en och annan tår i sällskapet.

  – Familjen är oerhört tacksam för all den hjälp som de får, och är rörda till tårar av den hjälp som de har fått i allt det här jobbiga. Det finns en glädje och ett hopp i bygden, säger Carl Aschan, som också är regionchef på LRF.

  Samtidigt är han tydlig med att veckans attacker bara kan mynna ut i ett skyddsjaktsbeslut. Totalt har gården drabbats av 13 attacker där 160 djur har fallit offer. I nattens attack dog 24 djur, vilket innebär att 65 djur har dött på bara några dagar. Ett 30-tal är fortfarande kvar på observation för sina skador.

  Hur har samtalen med länsstyrelsen gått?

  – Samtalen med länsstyrelsen har inte gått bra alls, och just nu vet vi ingenting. Nästa attack kommer nog om två-tre dagar, och tar länsstyrelsen inte ett skyddsjaktbeslut nu på hela reviret så kommer ägarna att upphöra med sin uppfödningsverksamhet. Hela reviret måste bort. Det är LRF:s linje, säger Carl Aschan.

  Och även om han säger att det vore önskvärt så tror han inte att något skyddsjaktsbeslut är att vänta under helgen.

  – Nästa problem är att det inte finns en jägare i Stockholms län som vill jaga, eftersom namnen blir publicerade och man blir hotad. Ingen vill jaga längre, fortsätter han.

  Samtidigt är han stolt över den goda uppslutningen. Ambitionen är att bygga 600 meter viltstängsel under helgen. Skyddet byggs enligt konstens alla regler vilket inkluderar en strömförande tråd som ska hålla rovdjuren borta.

  – Vi är över 30 personer här och hjälper till.

  Han är dock noga med att påpeka att sängslet i sig inte ger någon anledning för länsstyrelsen att hålla tillbaka sitt skyddsjaktsbeslut, eftersom det, enligt honom, inte finns någon laglig grund för den typen av krav.

  – Lantbrukare har ingen skyldighet att hålla ute statens rovdjur, säger han.

  Läs mer om

  Till toppen