facebooktwittermail d

LRF: "De borde veta hur djur föds upp"

LRF kritiserar Coop för att likställa nederländsk djurskyddsförvaltning med svensk med anledning av ett beslut att importera kött från holländsk gris. Men Coop försvarar beslutet och är förvånade över LRF:s kritik.

Coops leverantör Norvida skickade nyligen ut ett pressmeddelande där svenska konsumenter, för första gången, erbjuds importerat kött från grisar som föds upp med en djuromsorg och antibiotikaförbrukning som är konkurrenskraftig med svensk produktion.

"Vi är glada över att kunna erbjuda våra kunder importerat fläskkött där antibiotikaanvändningen är i nivå med svensk uppfödning och där grisarna får behålla sina knorrar. Tillsammans med Norvida tar nu Coop ytterligare ett stort steg mot en bättre djurvälfärd", kommenterade Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop.

Enligt Åsa Odell, vice ordförande på LRF är detta överord.

- Jag har synpunkter på Coops kommunikation mot konsumenterna och vi har framfört att det inte var korrekt informerat. De borde veta hur djur föds upp, säger Åsa Odell till ATL.

Bara knorr och strö

Bara för att grisarna lever upp till EU:s grisdirektiv, att de har knorr och får strö, så betyder det inte att de föds upp enligt svensk djurskyddsförvaltning, enligt Åsa Odell.

- I Sverige har vi suggor som grisar lösgående, det vill säga de fixeras inte i trånga bås. Där ligger en stor del av merkostnaden för bonden, och mervärdet för konsumenterna, säger hon om skillnaderna.

Men enligt Coops presschef Tobias Rydegren har Coop aldrig påstått att det nederländska grisköttet kommer från grisar som lyder under samma djurskyddskrav som i Sverige.

- Vi blev förvånade över LRF:s påhopp. De vi sagt är att det nederländska grisköttet är bättre än annat importerat griskött och att det i vissa fall som till exempel antibiotikaanvändning är i nivå med svensk, säger Tobias Rydegren till ATL.

- Vi säljer ungefär 85 procent svenskt färskt kött i dag och skulle vilja sälja mer svenskt och jobbar långsiktigt på det. Tills vi når dit vill vi ha så bra importerat kött som möjligt, tillägger han.

Först ut i svensk dagligvaruhandel att erbjuda fläskköttet blir Coop som kommer att saluföra det under varumärket John’s Selection Animal Welfare.

Norvida betalar en premie till bönderna för grisar uppfödda inom det här konceptet. Köttet blir därför något dyrare än konventionellt griskött.

Läs mer: Nederländska grisar utmanar svenska