Myndigheterna har gått ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten i Ljusdals kommun: Det brinner kraftigt i skog och mark och elden är på väg mot bebyggt område.
Kritiskt läge vid brand i Älvdalen
Invånare i västra Ljusdals kommun varnas för en skogsbrand som sprider sig mot bebyggt område.
I Älvdalen har en brand som härjat i flera dagar tagit ny fart och sprids nu via trädtopparna.
Alla som befinner sig i det berörda området (Ängra, nordväst om samhället Lycksele) uppmanas att evakuera, och alla som befinner sig i närområdet ombeds stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Ytterligare information sänds i radio via P4 Gävleborg.
I nästan hela Sverige
Under lördagen rapporterades skogsbränder i alla svenska län utom tre – och arbetet med att bekämpa många av bränderna fortsätter under söndagen.
Den brand som härjat på ett militärområde i Älvdalen har blossat upp på nytt. Den är fullt utvecklad och sprider sig bland trädkronor i blåsten på ett område på 1,5 gånger 1,5 kilometer, rapporterar DN.
Läget är kritiskt, säger räddningschefen Johan Szymanski till tidningen:
– Nu ska vi slå i stora larmklockan och begära hit tross och mer personal från militären.
Slangar kvar i skogen
I Västernorrland ligger mängder av brandslangar kvar vid platser där bränder har blossat upp, för att snabbt kunna användas om branden flammar upp igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.
– I och med att det är så torrt i backen nu så går det inte bara att släcka ner, ofta fordras det några dagars arbete innan man kan säga att nu är faran över för att den ska starta om igen. Då blir ju slangen liggandes i skogen, för det går ju inte att först dra ut den och sen ta in den igen, säger Ulrik Lindström, insatsledare räddningstjänsten i Örnsköldsvik, till P4.
Han tillägger att det finns utrustning i alla bilar, men att det är slut i förrådet.
Vattenbombar från luften
Räddningstjänsten i Hultsfred – som hanterat fyra terrängbränder det senaste dygnet – är hårt ansatt och använder alla sina resurser.
– Vi har tomt i våra bilar. Men vi har en skogsbrandsdepå – två stora containrar med slang och brandarmatur. Den kördes upp från Vetlanda klockan ett i natt. Vi har stora problem men vi löser det, säger Leif Vigren-Eriksson, räddningschef i beredskap, till TT.
Depån tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har förstärkningsresurser på 13 platser i Sverige.
– Det är en enorm resurs som finns i dag.
Bränderna i Hultsfred startade vid ett åskoväder, men det lilla regn som föll hjälpte inte mycket mot bränderna. Rök har legat över stora delar av kommunen.
Flera bränder i Jämtland
I jämtländska Ragunda pågår tre bränder sedan i lördags. En släckt brand i Fågelsjö utanför Sveg blossade upp på nytt under söndagen. Styrkor från Västernorrland ger förstärkning.
– Vi har tomt på resurser och fyller på från andra håll, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.
LÄS OCKSÅ: Stoppar försäljning av skogsbrandförsäkring på grund av torkan
LÄS OCKSÅ: Så ska regeringen satsa på skogen
Skogsbrandsdepåer
Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.
MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.
Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.
Källa: MSB