Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juli 2018

  Torkan får If att stoppa skogsförsäkring

  Efter sommarens torka och upprepade skogsbränder har försäkringsbolaget If nu säljstopp på sin skogsförsäkring.

  Färsk statistik från Myndigheten för Samhällstjänst och beredskap, MSB, visar att 4,5 miljoner kvadratmeter produktiv skogsmark brann förra året. Siffrorna för 2016 var ännu högre, då cirka 9 miljoner kvadratmeter produktiv skogsmark brandskadades.

  Årets torra sommar har också gett upphov till flera skogsbränder där gnistor från skogsmaskiner eller bromsande tåg har varit några av orsakerna.

  Stoppar försäljning

  Hos försäkringsbolaget If har den extrema torkan fått konsekvenser. Just nu har bolaget säljstopp på sin skogsförsäkring på grund av den kraftigt förhöjda risken för skogsbränder.

  – Detta gör vi för att våra existerande kunder inte ska behöva drabbas av prishöjningar till följd av att icke-kunder försöker försäkra sig endast tiden det är förhöjd risk. Vår prismodell bygger på ett kontinuerligt skydd. Vi ser att flera kunder har rapporterat in brandskador, men vi kan inte utvärdera sommaren innan den är över, säger Fredrik Dacke, produktägare Egendom hos If.

   Hemvärnet hjälpte till med släckningsarbetet i Kristdalaområdet utanför Oskarshamn, en av sommarens många skogsbränder.
  Hemvärnet hjälpte till med släckningsarbetet i Kristdalaområdet utanför Oskarshamn, en av sommarens många skogsbränder. FOTO: Fredrik Loberg

  Försäkringsbolagets produktutvecklare följer klimatförändringarna noga.

  – En risk vi ser är att extrema väderhändelser sker oftare. Det gäller både stormar, tuffa vintrar och som vi nu ser med kraftig torka. Skogen är särskilt utsatt för detta, säger Fredrik Dacke.

  Antalet skogsbränder oroar

  På Länsförsäkringar som försäkrar cirka 9 miljoner hektar av de totalt 11 miljoner hektar som ägs av Sveriges privata skogsägare, vill man utveckla diskussionen om skogsbrukets metoder för att förebygga bränder.

  – Vi ser med oro på antalet skogsbränder. Det vi behöver titta mer på är hur det går att skadeförebygga och hur skogsbruket kan anpassas för att minimera riskerna. Vi ser exempelvis att ökade blandbestånd med mer löv, bättre skogsbilvägar och mindre trakthyggesbruk minskar riskerna för skogsbränder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist vid Länsförsäkringar AB.

  LÄS MER: Torka och bränder i hela norra EuropaATL-tv: ”Självklart att man hjälper till”LÄS MER: Försäkringsbolagen om bristen på rättsskydd

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen