facebooktwittermail d

Livsmedelskontroller ska bli mer likvärdiga

Regeringen vill att livsmedelskontrollerna ska bli mer likvärdiga över hela landet. Hur livsmedelskontrollerna utförs kan i dag skilja sig från en kommun till en annan, och nu har statskontoret fått i utgift att kartlägga skillnaderna och föreslå lämpliga åtgärder.

Skillnaderna i kommunernas livsmedelskontroll är stora.
Skillnaderna i kommunernas livsmedelskontroll är stora. FOTO: JANNE ANDERSSON

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är livsmedelskontrollerna viktiga. Ytterst handlar det om att säkra livsmedelskedjan, säger han i ett pressmeddelande.

- Regeringen har fått signaler som stärker bilden av att kontroller fortfarande inte utförs i tillräckligt stor utsträckning hos en del av landets kommunala kontrollmyndigheter. För att få bättre bild av hur det ser ut och få fram förslag på åtgärder får Statskontoret nu det här uppdraget, säger Sven-Erik Bucht i pressmeddelandet.

Problemet har uppmärksammats tidigare. Genom kartläggningen ska statskontoret bland annat se över om den statliga styrningen behöver förändras. Men att kontrollerna inte genomförs tros snarare vara kopplat till strukturella utmaningar hos kommunerna, som exempelvis bemanningssvårigheter, än till problem som kan kopplas till livsmedelskontrollen som sådan, skriver regeringen.

Uppdraget ska redovisas den 15 juni 2017.

LÄS MER: Stora skillnader i kommunernas avgifter

LÄS MER: Stora luckor i svensk livsmedelskontroll