facebooktwittermail d

”Marknadslösningar får inte landsbygden att blomstra”

Arbetsmarknadsåtgärder kan bidra till både livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling, skriver Vänsterpartiets landsbygdspolitiske talesperson Birger Lahti.

En brevlåda på landsbygden vid en odlad jordbruksmark.
”Det som färgat min syn är att jag bor och verkar i den glesaste landsbygden”, skriver Birger Lahti (V). FOTO: ULF PALM / TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Sveriges självförsörjningsgrad gällande livsmedel uppgår till varannan tugga vi äter. Det bör stärkas. Men för att det ska ske behöver vi vända synen på att vara jordbrukare och landsbygdsbo.

Hur detta ska gå till var något som berördes under en debatt på Borgeby fältdagar den 29 juni om lantbrukets förutsättningar, som jag fick förmånen att vara med på. Där framkom det olika politiska inriktningar kring vad som skulle behövas för att stärka lönsamheten för Sveriges bönder.

Jag tycker att alla partiföreträdare som närvarade hade bra förslag utifrån sina erfarenheter eller ingångar. Men jag, som representerar Vänsterpartiet och är partiets landsbygdspolitiske talesperson, visade sig ha en liten annan syn på vad som krävs för att vända trenden som har utarmat inte bara landsbygden men även jordbrukarna. Jag ser det offentligas roll som avgörande.

Det som har färgat min syn är att jag bor och verkar i den glesaste landsbygden i östra Norrbotten där en ladugård förr var en lika naturlig syn på varje gård som ett villakvarter har ett garage bredvid villan.

Det jag ser är att för att få unga att satsa på att köpa en gård och börja med livsmedelsproduktion behövs det insatser från samhället så att steget till att börja känns tryggare.

Bild på Birger Lahti.
Birger Lahti (V). FOTO: JESSICA SEGERBERG, VÄNSTERPARTIET

I Finland har man kombinerat arbetsmarknadsåtgärder till att gynna de gröna näringarna betydligt mer än vad vi i Sverige har vågat göra. Det steget skulle kunna bidra i början av ett nytt kapitel i livet som jordbrukare.

Riskkapital för att börja med jordbruk och livsmedelsproduktion måste göras mer lättillgängligt och förmånligt. Samtidigt är det långtifrån hela lösningen.

Unga törs inte ta steget till att flytta ut till landsbygden om det inte finns ett fungerande lokalsamhälle i form av skola, vård, omsorg, infrastruktur och övrig samhällsservice som alla ska kunna förvänta sig ingår i skattebetalarnas skattsedel.

Det jag har med min erfarenhet fått uppleva i utarmningen av landsbygden är att marknadslösningar inte kommer att lösa landsbygdens utmaningar om inte samhället tar sin del i arbetet för att vända utvecklingen.

Arbetsmarknadsåtgärder kan bidra till både livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling. Vi får inte, likt en del andra partier, stirra oss blinda på att skattesänkningar ska få landsbygden att blomstra. För att det ska ske krävs starka offentliga verksamheter i lokalsamhället.

Birger Lahti (V)
riksdagsledamot
landsbygdspolitisk talesperson

Läs också

”EU ska inte besluta om saker vi bäst bestämmer själva”

”Arlas agerande slår mot matförsörjningen”

”Skrota modellen med stora upphandlingar i skogen”

Fler debattartiklar hittar du här.