facebooktwittermail d

”Arlas agerande i Boxholm slår mot matförsörjningen”

Jag hoppas och tror att Arlabönder över hela landet inte står bakom hur Arlas ledning agerar i Boxholm, skriver Christian Wallertz i en debattartikel.

”I stället för att Arla ska lägga resurser på att slå sönder Glada bondens mejeri och riskera 10-tals viktiga arbetstillfällen på orten borde Arla riva den gamla oljecisternen i Boxholm”, skriver Christian Wallertz i en debattartikel. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

I Sverige finns många hårt arbetande bönder. Många av dem är Arlabönder. Tillsammans utgör de ryggraden i svensk livsmedelsförsörjning.

I dessa tider behövs all tänkbar matproduktion i Sverige. Men det målet anser jag motarbetas av Arlas danska ledning – och har så gjort under flera år.

Jag tänker då inte bara på hur Arla har agerat i min hemkommun Boxholm, där Arla lade ner mejeriet och nu har processat mot den nya ägaren och kommunen för att få rätt till vissa inventarier.

Arla påstår att utrustningen från Boxholms mejeri är viktiga för Arla omgående då den ska till andra mejerier. Intressant är att mejeriet i Boxholm stod tomt i cirka ett år innan det såldes. Det var först när en ny aktör, Glada Bonden, ville göra ost i Boxholm igen som utrustningen verkar ha blivit betydelsefull för Arla.

Vad hände förresten med all utrustning i Geflerortens mejeri som Arla också lade ner i närtid?

I stället för att Arla ska lägga resurser på att slå sönder Glada bondens mejeri och riskera 10-tals viktiga arbetstillfällen på orten borde Arla riva den gamla oljecisternen i Boxholm. Den är målad som en reklampelare för Arlas Boxholmsost som tillverkas i Östersund. Att ha kvar cisternen i Boxholm är att vilseleda konsumenterna.

Jag hoppas och tror att Arlabönder över hela landet inte står bakom hur Arlas ledning agerar i Boxholm.

I tider då krig pågår i Europa är lokal matproduktion av största vikt. Men genom bland annat en svag konkurrenslagstiftning har Arla genom åren kunnat köpa upp och lägga ner mejerier och flytta produktion utomlands.

Jag anser att Arla har fått en alltför dominerande ställning i Sverige och det gör oss sårbara. En så dominerande aktör som Arla borde inte agera på det sätt som den gör i Boxholm.

Christian Wallertz
kommunpolitiker i Boxholm (M)

 

Fotnot: Arla har erbjudits replik men avstår.