facebooktwittermail d

Här rullar Lantmännens nya handsprit ut

Lantmännen ska under den närmaste tiden leverera alkohol till motsvarande en miljon liter handsprit.

– Det här är något som är självklart i kristider. Man hjälper till när man kan, säger Magnus Kagevik, divisionschef på Lantmännen Energi.

Lantmännen Reppe i Lidköping.
Lantmännen Reppe i Lidköping. FOTO: LANTMÄNNEN

Lantmännen Reppe i Lidköping producerar vodka av svenskt vete, som vanligtvis säljs som dryckessprit i främst USA och i Sverige. Nu ställer fabriken om för att för att också kunna leverera alkohol för tillverkning av handsprit och desinfektionsmedel till apotek och till vården.

Magnus Kagevik är divisionschef för Lantmännen Energi, där Reppe ingår.

Vem var det som kom på den här idén?

– Vi började diskutera det här internt förra helgen när vi såg nyhetsartiklar om brist på handsprit hos apoteken och inom sjukvården. Samtidigt blev vi kontaktade av ett antal producenter, säger Magnus Kagevik till ATL.

FOTO: LANTMÄNNEN

Har redan levererat

Han berättar att spritfabriken i Lidköping hade en överkapacitet i vodkaproduktionen och att det därför fanns en möjlighet att gå in och stötta tillverkningen av handsprit och desinfektionsmedel i Sverige.

När ATL når Magnus Kagevik har den första leveransen just gått i väg. Sammantaget klockar alltså Lantmännen Reppe in på en dryg vecka från idé till de första leveranserna.

– De anställda har gjort ett väldigt bra jobb och känner sig naturligtvis stolta över att vi kan bidra i den här väldigt besvärliga situationen, säger Magnus Kagevik som också vill ge en eloge till Kemikalieinspektionen som fick fram en dispens för tillverkningen på kort tid.

Magnus Kagevik, divisionschef för Lantmännen Energi.
Magnus Kagevik, divisionschef för Lantmännen Energi. FOTO: LANTMÄNNEN

Ska inte sko sig

Totalt ska Lantmännen i nuläget leverera 700 000 liter alkohol. Den behandlas för att bli odrickbar, blandas med bland annat mjukgörande ämnen, tappas och packas för distribution. Totalt beräknar Magnus Kagevik att leveransen ska räcka till motsvarande en miljon liter handsprit och desinfektion.

Han vill inte gå in exakt på vilka som är kunderna, men säger att det är seriösa aktörer med kontakter in på landstingen och apoteken.

– Vi har ju sett på nätet att folk försöker sko sig på sådana här produkter. Vi har uttryckt en förväntan att man säljer det här till normalt pris. Det viktigaste nu är att få ut det i vården och på apoteken, säger Magnus Kagevik.

Handdesinfektionsmedel, arkivbild.
Handdesinfektionsmedel, arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT