facebooktwittermail d

Lantbrukare nobbar vildsvinsjägare

Jägaren Lasse Gillberg vill hjälpa lantbrukare att bli av med vildsvin. Han tar inte betalt och han gör inget anspråk på köttet. Men annonserna i ATL har inte gett resultat. Inte en enda lantbrukare har hört av sig.

Lasse Gillberg bor i Göteborg och är en hängiven jägare. Han skjuter älg, rådjur och jagar sjöfågel. Dessutom jagar han gärna vildsvin och gäss.

Just vildsvin är en fråga som ATL uppmärksammat i veckan. För många lantbrukare är vildsvin en plåga. De förstör vallodlingar och betesmark. Maskiner går sönder och mycket arbete handlar om att återställa skador.

Lasse Gillberg har annonserat i ATL vid flera tillfällen i år. Men hittills är responsen obefintlig bland lantbrukare.

– Jag har sett vad vildsvinen åstadkommer, de förstår betesodlingar och bökar sönder gräsmattor.

Lasse Gillberg tror att en förklaring kan vara lantbrukare vill ta betalt för att jägare ska få skjuta på deras mark. Han gör inget anspråk på köttet. Han kan tänka sig att resa 15-20 mil för att skjuta vildsvin och har flera vänner som också gärna skjuter vildsvin.

– Min hjälp är kostnadsfri. Om jag vore lantbrukare och vildsvinen förstör betesmarken skulle jag ta emot hjälpen, säger han.

En annan förklaring som Lasse Gillberg pekar på är att lantbrukare kanske inte vill ha främmande människor springande på sin mark.

– Det är ett argument som jag köper, säger han.

ATL har i veckan talat med några lantbrukare som får hjälp av jägare som skjuter och håller undan vildsvin. De menar att det skjuts för få vildsvin och att jägare ogärna gör det. Det håller Lasse Gillberg inte med om. Det gäller att skjuta rätt djur. Som jägare ska man skjuta årskultingar, inte vildsvinssuggan.

– För det första är det fel att skjuta honan. Om du gör det kommer kultingarna komma tillbaka till samma ställe eftersom det är dit de gått med sin mamma.

Lasse Gillberg erfarenhet är att grisarna håller sig undan i några veckor när det blir störda. Själv använder han sig enbart av åteljakt. Att människor utfordrar vildsvin har han inte hört talas om.

Vildsvin är vanedjur och dyker för det mesta upp vid samma tidpunkt. Men djuren är väldigt skygga, men de äter allt de kommer över. Rötter och ekollon tillhör favoritfödan.

– Det här året har tillgången på ekollon varit ovanligt god och då är vildsvinen inte lika benägna att visa sig, säger Lasse Gillberg.

LÄS MER: Så fick Oskar vildsvinen på fall

LÄS MER: "Det är grisarna som knäcker en"

LÄS MER: Vildsvinsplågan hamnar i riksdagen

PREMIUM "Vi är en korvmacka från pesten"