Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 maj 2017

  Lantbrukare samlas mot vildsvinen

  Vildsvinen är ett av landsbygdens största problem. Det anser Magnus Oscarsson, lantbrukare och kristdemokratisk riksdagsledamot. Han bjuder nu in till samtal i frågan.

   Magnus Oscarsson (KD) kallar till möte om vildsvinsplågan.
  Magnus Oscarsson (KD) kallar till möte om vildsvinsplågan. FOTO: Privat

  – Var jag än befinner mig i landet så är lantbrukare oroliga. Jag inser att vi från statens sida inte kan sitta med armarna i kors, säger Magnus Oscarsson.

  Han själv märker hur vildsvinsstammen har exploderat i Sverige. Djuren ger sig på vallodlingar och betesmark. Maskiner går sönder och lantbrukare känner en gnagande oro inför framtiden. Många frågar sig varför de fortsätter överhuvudtaget.

  Komma åt problemet

  Nu bjuder Magnus Oscarsson in till möte i riksdagen. Representanter för LRF, SLU och Svenska Jägareförbundet deltar i mötet.

  – Vi ska samtala om hur vi kan komma åt problemet.

  Magnus Oscarsson vill först och främst komma åt utfordringen av vildsvin. Den måste upphöra.

  – Det är besvärande att det inte finns någon reglering av den.

  Det skjuts för lite

  Men det största problemet är att det jagas för litet. Det måste bli enklare att skjuta vildsvin.

  Handeln med vildsvinskött är reglerad i dag. Köttet måste passera vilthanteringsanläggningar. Det ser Magnus Oscarsson som ett hinder.

  – Vi kan se att Tyskland har en helt annan lagstiftning. Själv äter jag gärna vildsvinskött.

  Utöver det måste köttet genomgå trikintest hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det kostar 110 kronor per djur upp till fem vildsvin. Sedan sjunker priset till 86 kronor per djur. Den kostnaden vill Magnus Oscarsson att staten ska stå för.

  – Vi måste hjälpas åt för att ta tag i vildsvinshotet.

  Vildsvin i städerna

  Om staten inte agerar för att få ner vildsvinsstammen befarar Magnus Oscarsson att vildsvinen snart springer runt i städerna. Det sker redan i Uppsala där polisen fått rycka ut vid flera tillfällen de senaste dagarna.

  – I Baltikum ser vi att vildsvinen för med sig pest och smittar tama grisar.

  I slutänden handlar det om lantbrukets konkurrenskraft och lönsamhet.

  – Som det är i dag orkar inte människor. Den här frågan är väldigt viktig.

  Läs mer: Vildsvinsinvasion i UppsalaLäs mer: Lars-Göran har tröttnat på vildsvinenLäs mer: Nu finns en lösning på vildsvinsplåganPREMIUM. Vi är en korvmacka från svinpestenPREMIUM. Förslagen som ska minska vildsvinsskadorna

  Relaterade artiklar

  Till toppen