Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 oktober 2017

  ”Vi kan inte göra något bättre än vad naturen gör”

  Domaine de Canon, FRANKRIKE

  Halbi är ett levande bevis för utbytet mellan vikingar och normander på 900-talet. Vikingarnas ord för halv, haalb, och normandernas ord, bi, har gett namn åt drycken som fortfarande produceras hos Hervé de Mezérac på Domaine de Canon i Frankrike.

   Hervé de Mézerac med sin 14-årige följeslagare på promenad i äppelodlingen.
  Hervé de Mézerac med sin 14-årige följeslagare på promenad i äppelodlingen. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Hälften äpplen och hälften päron, fermenteras och buteljeras. Hervé de Mezérac gör drycken på frukt från sin egen odling.

  Det är en strålande solig och varm höstdag när ATL besöker Domaine de Canon, som ligger i nedre delarna av Normandie inte så långt från staden Caen. Detta län, Pay d’Auge, är hjärtat för cider- och calvadostillverkning, i Frankrike.

  Hervé de Mézerac tar emot tillsammans med sin snälla jakthund, som viftar på svansen. Ute i äppelodlingen dignar träden av äpplen, som snart är dags att skörda. Många grenar är uppstöttade för att de inte ska gå av på grund av tyngden.

  LÄS MER: Bara vart fjärde äpple är svenskt

  Hervé de Mézerac driver gården, som han tagit över efter sin far, och han har utvecklat den till att bli en betydande producent av äpplen och päron. Han gör sin egen äppelmust, cider och calvados på plats och säljer den i en liten gårdsbutik.

   Det är ingen brist på äpplen i Normandie i år, träden dignar av frukt.
  Det är ingen brist på äpplen i Normandie i år, träden dignar av frukt. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Gården tar även emot besökare för guidade turer och erbjuder vandringar bland alla de slags djur som går lösa på markerna. Jag blir förföljd av en liten gris som gärna vill bli klappad på magen. Den är svår att stå emot. Meningen med den här pedagogiska parken är att de som inte känner till livet på landet ska få tillfälle att bekanta sig med de vanligaste djuren på en bondgård och få information om jordbruk.

  – Vi har runt 40 000 besökare om året, säger Hervé de Mézerac, de flesta kommer från regionen och vi har många skolklasser på besök.

  LÄS MER: Kris för äppelskörden i väst

  Det tredje benet gården står på ekonomiskt är uthyrning av små stugor och kojor, varav en finns uppe i ett träd. En annan ligger vackert i äppelplantagen och det är ett vikingahus, som Hervé de Mézerac byggt själv, med varken el eller rinnande vatten. Det är en fridfull plats i lä, i solnedgången och dit fåren gärna söker sig för att lamma på våren, får jag veta.

   Hervé de Mézerac har äppelodling på 15 hektar och runt 100 äppelsorter. Han odlar även päron på fem hektar.
  Hervé de Mézerac har äppelodling på 15 hektar och runt 100 äppelsorter. Han odlar även päron på fem hektar. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Vi traskar vidare bland träden. Äpplena är inte riktigt mogna men snart är det dags för skörd. Hervé de Mézerac har äppelodling på 15 hektar och runt 100 äppelsorter. Några har redan fallit till marken. Fåren får inte beta här längre och gräset tillåts växa. Det innebär mjuka fall för frukten och den kommer inte i kontakt med jorden och blir smutsig. De skakar träden och sedan plockar de upp alla äpplen med en maskin.

  Hervé de Mézerac använder inga tillsatser av något slag, ingen konstgödning, inget socker, ingen sulfit, ingen filtrering av cidern eller musten. Han bevattnar inte utan låter rötterna söka sig ned till grundvattnet och eftersträvar stora träd med långa rotsystem.

   Slottet Chateau de Canon är klassat som ett av de 100 turistmål du måste se i Frankrike.
  Slottet Chateau de Canon är klassat som ett av de 100 turistmål du måste se i Frankrike. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  All produktion är ekologisk.

  – Vi kan inte göra något bättre än vad naturen gör, säger han, så enkelt är det.

  LÄS MER: Snöskador för miljarder i Italien

  Vi promenerar vidare och Hervé de Mézerac visar sitt nybygge, vid gården, där han ska modernisera tillverkningen av must och cider. Alla maskiner är av rostfritt stål, några har inte anlänt än och lite av bygget återstår.

   I vinkällaren finns inget vin men väl calvados och apéritifen Apéripom, som består av cider och calvados.
  I vinkällaren finns inget vin men väl calvados och apéritifen Apéripom, som består av cider och calvados. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Han suckar när han berättar om hur lång tid det tog att få byggnadstillstånd för den lilla tillbyggnaden som behövs. Allt ska vara klart i oktober.

  Vi får även provsmaka hans Apéripom, som ligger på fat i vinkällaren. Det är en drink, som innehåller 18 procent alkohol, gjord av calvados och äppeljuice. Äppelsmaken är påfallande frisk och god.

   Hervé de Mézerac slangar upp Apéripom ur ekfatet för att låta oss provsmaka.
  Hervé de Mézerac slangar upp Apéripom ur ekfatet för att låta oss provsmaka. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  I den lilla gårdsbutiken kan man se närmare på produktionen. Här hittar vi en enda flaska Halbi som finns kvar från förra året.

  – Efterfrågan är stor, konstaterar Hervé de Mézerac.

  Här finns också gelé, mos, äppelmust, cider och Champoiré, som blir som ett slags champagne på päron. Hervé de Mézerac vänder på flaskorna enligt champagnemetoden och den kräver mycket jobb. Den cider som han inte tycker blir bra destillerar han till calvados.

   I detta fat ligger lagrad calvados, som tyvärr går åt för fort, enligt Hervé de Mézerac. Han skulle vilja lagra den längre.
  I detta fat ligger lagrad calvados, som tyvärr går åt för fort, enligt Hervé de Mézerac. Han skulle vilja lagra den längre. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  LÄS OCKSÅ: Frosten tog 60 procent av skördenLÄS OCKSÅ: Potatischips hotas som fredagsmysLÄS OCKSÅ: Marijuana lönar sig bästLÄS OCKSÅ: Här är Nederländernas modernaste hönsgård

   

   Fatet med den yngsta calvadosen, gjord i maj i år.
  Fatet med den yngsta calvadosen, gjord i maj i år. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Hervé de Mézerac

  Hervé de Mézerac tog över gården, som hör till slottet Domaine de Canon, efter sin far för 20 år sedan ungefär.

  Han har inte gått någon jordbruksskola utan läste naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Därefter gick han en ettårig utbildning i att göra äppelmust, cider och calvados.

  Han jobbar runt 70 timmar i veckan, varje dag mellan kl 7 och 21, från mars till oktober, då gården är öppen för besökare. Resten av året ägnar de åt djuren och produktionen.

    

   I gårdsbutiken kan man köpa gårdens produkter, bland annat vikingadrycken Halbi.
  I gårdsbutiken kan man köpa gårdens produkter, bland annat vikingadrycken Halbi. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  Domaine de Canon

  Gården har tre verksamheter:

  Produktion av äpplen och päron, must, cider och calvados.

  Areal: 50 hektar.

  Besök till ”upptäckarparken” med äventyrspark för barn.

  Uthyrning av kojor och små stugor.

  De säljer även ägg och omkring 200 levande får per år. Inga djur slaktas på gården.

  Fyra personer arbetar på gården, Hervé de Mézerac och hans fru Héloise, plus två personer till.

  Slottet hör till de 100 turistmål som anses som oundvikliga i Frankrike. Det är kulturskyddat på grund av dess arkitektoniska och historiska betydelse. Även trädgårdarna är klassade som historiskt, kulturellt och estetiskt intressanta. De kan besökas från april till september och olika evenemang anordnas hela sommaren. Man kan också gifta sig i slottet eller hyra det för andra festligheter i salen på 250 kvadratmeter. På slottet arbetar 10 personer.

   

   Ett utsökt päron som trots lite skorv går att använda i produktionen.
  Ett utsökt päron som trots lite skorv går att använda i produktionen. FOTO: Jörgen Johansson/Kontinent

  I vikingarnas spår

  Det började redan på 900-talet då vikingar, som Gånge Rolf, reste från Norge, Sverige och Danmark slog sig ned i Normandie, som fick sitt namn efter just männen från Norden.

  I Normandie finns många spår efter vikingarna, förutom drycken Halbi. Här finns ett flertal byar som har förfranskade skånska namn, exempelvis Bourguébus – Borgeby, Yvetot – Ivetofta och Fultot – Fulltofta.

  I Ornavik, inte så långt från Caen, vid floden Orne (orne är fornnordiska för galtlukt) har en vikingaby byggts upp och där finns även ett svenskt vikingahus, som invigdes 2016. I byn vill man visa en annan sida av vikingarna än rövare och banditer.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen