Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september

  Nu lanseras 3D-biffen

  Vegankorv och färs har länge varit storsäljare inom den alternativa köttbranschen. Nu är det israeliska företaget Redefine meat först ut med veganbiffen som ser ut precis som en köttbit.

   Veganbiffen ska ersätta kött om det israeliska företaget Redefine meat får som de vill.
  Bild 1/2 Veganbiffen ska ersätta kött om det israeliska företaget Redefine meat får som de vill. FOTO: AMIR COHEN
   Senor, blod och fett ska locka konsumenten att byta kött mot veganbiff gjord på bland annat soja och solrosolja.
  Bild 2/2 Senor, blod och fett ska locka konsumenten att byta kött mot veganbiff gjord på bland annat soja och solrosolja. FOTO: AMIR COHEN

  – Biffar, stek, långkok, grillning – allt ett djur kan göra vill vi göra och kanske till och med bättre, säger företagets vd Eshchar Ben-Shitrit till Reuters enligt Businessinsider.com.

  Nu ska Redefine meat utveckla 3D-skrivarna på industrinivå. Dessa ska säljas till köttindustrin och på sikt ersätta nötdjuren.

  – Varje maskin ska producera upp till 250 kg per dag, precis som en ko, säger Ben-Shitrit.

  Just nu producerar skrivaren dock bara upp till cirka 6 kg kött i timmen. Nästa år kommer man lansera en uppdaterad maskin som kan producera 20 kg kött i timmen.

  Imiterar senor och blod

  Alexey Tomsov, ingenjör på Redefine meat, säger enligt Business Insider att man fokuserat på att imitera smak, textur och senor, blod och fett för att få till den perfekta biffen som ska locka konsumenten. Men i stället för kött använder man sig av bland annat soja, bönprotein, kokosfett och solrosolja.

  Vad prislappen för en skrivare landar på är inte känt. Slutprodukten – biffen – är tänkt att kosta samma sak som en traditionell köttbit och ska lanseras på restauranger i Israel, Schweiz och Tyskland vid årsskiftet.

  Den alternativa köttindustrin växer så det knakar och spås nå ett marknadsvärde om cirka 70 miljarder kronor 2026.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen