Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  USA: Glyfosat ofarligt för människor

  Glyfosat är sannolikt inte cancerframkallande. Det hävdar USA:s miljöskyddsmyndighet EPA (Environmental Protection Agency) och ansluter sig därmed till EU-myndigheternas ståndpunkt.

   Kvickrot bekämpas med glyfosat.
  Kvickrot bekämpas med glyfosat. FOTO: Anders Fällman

  EPA har gjort en vetenskaplig riskanalys av glyfosat och hur medlet påverkar människans hälsa. Slutsatsen är att medlet sannolikt varken är cancerogent eller har några andra effekter på människans hälsa, så länge det används enligt de anvisningar som finns.

  EPA:s slutsatser gäller bara mänsklig hälsa och har ingen tillämpning på fåglar eller däggdjur som oavsiktligt utsätts för glyfosat.

  Ställningstagandet är preliminärt och det är nu under en 60-dagarsperiod möjlighet att läsa underlaget och kommentera ställningstagandet här:

  I EU godkände medlemsländerna för drygt en månad sedan med kvalificerad majoritet att glyfosat får användas i ytterligare fem år.

  Beslutet fattades efter stor vånda och grundandes på rapporter från EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, och EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, som båda kommit fram till att glyfosat inte är cancerogent.

  LÄS OCKSÅ: Ja till Glyfosat kan leda till EU-mål för växtskyddLÄS OCKSÅ: Branschen pustar ut efter nytt godkännande av glyfosatLÄS OCKSÅ: Större acceptans för biologiskt växtskyddLÄS OCKSÅ: Miljöministern: Ska glyfosat fasas ut ska det vara under ordnade former

  Till toppen