Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november 2017

  Skog: Ska glyfosat fasas ut ska det vara under ordnade former

  Sverige föreslår utredning av glyfosatets påverkan på ekosystemen, kopplat till en kortare förlängningsperiod av godkännandet.

  FOTO: ROLF SEGERSTEDT

  När EU:s medlemsländer på torsdagsförmiddagen än en gång misslyckades med att enas om lantbruket ska få fortsätta använda glyfosat efter den 15 december lade Sverige fram ett nytt förslag. Ämnet ska ges en kortare förlängning än de fem år som var uppe till omröstning i dag, och under den tiden ska glyfosatets effekter på ekosystemen undersökas.

  – Då har vi om några år, när vi samlas igen, mer information, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

  Hur kort den nya godkännandeperioden ska bli ingår inte i det svenska förslaget. Som Karolina Skog presenterar den svenska linjen är huvudsaken att medlemsländerna kommer till ett beslut om en förlängning överhuvudtaget, inte exakt hur många år den ska gälla. Det som bör undvikas är att det inte blir någon förlängning alls, eller att beslutet lämnas till EU-kommissionen. Det blir resultatet om även nästa omröstning splittrar medlemsländerna så att ingen kvalificerad majoritet kan nås. Hur EU-kommissionen i det läget kommer att agera är inte klart, men den har tidigare hotat med att inte förlänga godkännandet om den inte har en kvalificerad majoritet av medlemsländerna bakom sig.

  Kritik mot andra länder

  Miljöministern riktar kritik mot de länder som är villiga att riskera att godkännandet går ut omedelbart.

  – Om man ska fasa ut ska det ske under ordnade former. Det är lite polemik, vi tycker inte att alla länder är riktigt konstruktiva i den här diskussionen.

  Karolina Skog hymlar inte med att Miljöpartiet är för en utfasning av glyfosat. Den rödgröna regeringens linje är inte lika tydlig. Där kan miljöministern bara svara att beslut fattas från gång till gång beroende på vilket förslag som EU-kommissionen lagt och utifrån hur andra länder ställer sig. Just nu är det att hitta en kompromiss som är det viktiga.

  Beroendet är en risk

  Karolina Skog menar att lantbruket bör förbereda sig för en eventuell framtid utan glyfosat.

  – Det är uppenbart att glyfosat är ifrågasatt. Och vi vet också att betydande delar av vårt jordbruk i dag i Sverige är byggt kring att glyfosat ska finnas långsiktigt. Och det är ju en risk.

  En risk för vadå?

  – En risk för ett beroende och att man i en europeisk kontext kan komma att fatta ett beslut om snabb utfasning. Det finns flera länder i dag som argumenterar för en väldigt snabb utfasning.

  Miljöministern anser att regering och lantbruk tillsammans bör jobba för att hitta alternativ till världens mest använda ämne för växtskydd.

  LÄS MER: Inget avgörande om glyfosatLÄS OCKSÅ: EU-kommissionen hotar med glyfosatstopp

  Relaterade artiklar

  Till toppen